Отворени врати за образование в чужбина

22.10.2010 | 16:32
по статията работи:
Изложението ще се проведе в събота и неделя в София и във вторник - във Варна
Отворени врати за образование в чужбина
Прикачени документи

За девети пореден път у нас ще се проведе Европейското изложение "Отворени врати за образование в чужбина".

На него ще бъдат представени над 90 висши и средни учебни заведения в чужбина. Ще бъдат организирани и срещи с представители на образователни иституции от Великобритания, Холандия, Франция, Италия, Испания, Швеция, Швейцария, Германия, Австрия, България и др.

Посетителите на изложението ще имат възможност да чуят 16 семинара и 6 тематичи презентации.

Ще бъде дадена и информация за 70 стипендии за висше и над 35 за средно образование в чужбина.

Изложението ще се проведе в събота и неделя (23 и 24 октомври) в столичния хотел "Радисън Блу", съответно от 11 до 19 ч. и 11 до 16 ч., и във вторник (26 октомври) от 10 до 19 ч. във варненския Гранд хотел "Димят".

За тези, които нямат възможност да посетят изложението в София и Варна, са предвидени информационни дни в различни градове от страната, както следва:

 • 8.11.2010г. – Русе
 • 9.11.2010г. – Варна
 • 10.11.2010г.- Бургас
 • 11.11.2010г. - Хасково
 • 12.11.2010г. – Пловдив
 • 15.11.2010г. – Велико Търново
 • 16.11.2010г. – Ловеч
 • 17.11.2010г.- Враца
 • 18.11.2010г.- Кюстендил

Програмата на изложението и включените в нея семинари, стипендиите, които се отпускат от чужди средни и висши училища, както и списък с образователните институции, които ще бъдат представени на изложението, ще откриете в прикачения файл след статията.

Първият и основен акцент на изложението е средното образование в чужбина и у нас. Заминаващите за средно образование в чужбина за 2010 г. са с 50% повече, в сравнение с 2009 г. Това констатират организаторите на изложението от Консултантска къща "Дарби".

Най-предпочитана програма за обучение от родителите и децата е т. нар. A Level (Advanced Level). Сертификатът Advanced Level е световно призната диплома за средно образование, приета за "златен стандарт" за прием  в топ университетите по света. Програмата съответства на английското колежанско образование и нормално се покрива в последните две години от средното образование в Англия. 

Предпочитанията за програмата GCSE (General Certificate of Secondary Education), стандартен сертификат, който се издава след 10 клас, също бележат голям интерес.       

При избора на вида чуждестранно училище, вариантите се свеждат до два основни - международни бординг училища и традиционни бординг училища. Въпреки колебанията и затруднения избор на учебно заведение от страна на родителите, интересът към международните бординг (пансионатни) училища е значително по-голям, тъй като те осигуряват на децата международна среда по време на обучението.

В навечерието на предстоящото изложение е била проведена анкета сред 11 бординг училища от Великобритания, Франция и Германия. Цифрите говорят сами за себе си. През 2007 г. в тях се обучават общо 20 души българи, през 2008 г. те са 26, през 2009-та се наблюдава известен спад - 17, но през 2010 година броят значително нараства до 57 души.

Отзивите за българските ученици са изцяло положителни и се акцентира на тяхната амбиция да бъдат приети в престижни висши учебни заведения. От завършилите тези училища българи всички са приети в учебни заведения от ранга на Cambridge, LSE, Brighton, The University of Edinburgh,, St. Andrews University, New York University, Johns Hopkins University, The University of Miami и др., отбелязват организаторите.

Вторият основен акцент на изложението "Отворени врати за образование в чужбина" е официалното откриване на кандидатстудентска кампания 2011-2012 година. Изложението предоставя възможност на българските ученици да придобият необходимата представа за начина на кандидатстване във висши учебни заведения в различни държави като Великобритания, Германия, Австрия, Франция, Белгия и много други.

Ще бъдат представени и възможности за успешна подготовка за кандидатстване в чуждестранните учебни заведения.

Сред множеството участници в изложението особен интерес предизвиква Шведският технологичен университет, който за пръв път изпраща свои представители в България и ще привлече вниманието със специалностите, свързани със съвременните високи технологии - създаване на изкуствен интелект, компютърни технологии и системи и др.

Не по-малко интересно за публиката е испанското висше учебно заведение, което също е представено тук за пръв път и е насочило усилията си към изграждане на специалисти в областта на бизнеса.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
 • Зимна приказка
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...