Отзиви за доклада на ЕК

20.07.2011 | 16:22
по статията работи:
Премиерът Бойко Борисов оцени доклада като приятелски и партньорски. Според опозицията документът е обективен и отрезвяващ
Отзиви за доклада на ЕК

По-рано днес ЕК представи поредните доклади, свързани с Механизмът за сътрудничество и проверка (повече по въпроса може да прочетете тук). Как видяха заключениета в документа премиерът, главният прокурор и опозицията може да прочетете в следващите няколко реда.

Премиерът Бойко Борисов оцени доклада на ЕК като приятелски и партньорски, с ясни заключения и точни препоръки. Министър-председателят пристигна в парламента и събра депутатите от ПГ на ГЕРБ в зала "Изток" на Народното събрание, за да ги запознае с доклада на Европейската комисия.

Решението си да прочете целия доклад на глас в Народното събрание Борисов обясни с манипулациите, които могат да се задействат около оценките в него и заради това, че в последните дни е чул много негови интерпретации. До министър-председателя застанаха председателят на парламента Цецка Цачева, правосъдният министър Маргарита Попова и външният министър Николай Младенов, информира БГНЕС.

Благодарен съм, че е отчетена политическата воля на правителството, и то не кампанийна, а трайна. Радвам се, че има инструмент като този доклад, защото, представете си да трябваше сами да си дадем оценка за дейността на парламента и
правителството, за съдебната система
, допълни премиерът. Той увери, че поне
ГЕРБ ще се постарае да изпълни всички препоръки. Документът беше определен като важен - както със заключенията и препоръките, така и с план-графика.

Борисов изрази надежда, че и представителите на съдебната система ще прочетат доклада много задълбочено. Той добави: Все пак докладът е за България - може съдебната система да е идеална, ако кабинетът и парламентът не са, докладът е лош, може правителството и парламентът да са идеални, но ако има проблеми в съдебната система, докладът пак е лош.

Евродокладът е категорично положителен и абсолютно обективен, заяви от своя страна министърът на външните работи Николай Младенов. Според него от този доклад става ясно, че той няма връзка с Шенген. Всички държави-членки вземат предвид всички обстоятелства, когато изработват своето решение за Шенген, поясни външният министър. Той прогнозира, че в следващите месеци ще има положително развитие по тази тема.

Евродокладът е обективен, такъв, какъвто сме го очаквали през последните четири години. За мен е умерено позитивен, защото се констатира ясно политическата воля за реформите, които се осъществяват през последните две години. Разбира се, това са и препоръките да продължим реформите и в съдебната система и по-бързото приключване на ангажимента за бързо правораздаване". Това коментира по повод евродоклада в Кюстендил вътрешният министър Цветан Цветанов. Той обясни, че за него е изключително важно и удовлетворително, че докладът отбелязва реформите в полицията и връзката между оперативните звена и криминална полиция.

Главният прокурор Борис Велчев определи доклада на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка в областта „Правосъдие и вътрешен ред" като обективен, но с някои резерви. Това становище се посочва в официално изявление, изготвено от главния прокурор. В него се казва още, че не може да се отрече успехът, когато за последните четири години броят на осъдените лица за най-опасните форми на престъпна дейност устойчиво е нараснал.

В резултат на прилагането на механизма броят на осъдените за злоупотреби с еврофондове се е увеличил от 0 на 243, докато броят на осъдените за участие в организирана престъпна група е нараснал до 248. Още по-голям е ръста при осъдените за разпространение на наркотици и данъчни измами. Според Велчев тези резултати и цифри говорят за системен напредък.

Той определя като основателна забележката за необходимостта от допълнителна специализация и обучение в разследването на икономическа и финансова престъпност. В тази насока ще бъдат издадени методически указания. Главният прокурор изразява надежда, че в следващия доклад Комисията няма да анализира само конкретни знакови дела срещу престъпни групи, а ще отчете тенденциите в напредъка на броя на делата и броя на осъдените, информира Dariknews.bg.

Докладът на ЕК и най-вече препоръките, които той съдържа, ще имат полезна допълваща роля към усилията на българските институции в борбата срещу престъпността и за установяване върховенството на закона. Това се посочва председателя на Върховния касационен съд /ВКС/ Лазар Груев в становището си по повод доклада на ЕК.

Много тежки са оценките и твърде много са препоръките в тазгодишния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната в сферата на правосъдието и вътрешния ред. Това заяви пред журналисти в Ямбол независимият кандидат за президент Меглена Кунева. В документа са разкритикувани работата на съдебната система като цяло, липсата на прозрачност, съмненията за корупция, спорните назначения на висши магистратски постове.

В потвърждение на написаното в доклада Кунева посочи начина на избор на двама нови членове на ВСС, без кандидатурата им да бъде обсъдена от съдийската колегия, от гражданското общество, аи от другите политически партии. Това, по думите й означава липса на диалог и неумение да се управлява. 

БСП определи като най-лошия получаван досега оповестеният годишен доклад на Европейската комисия за напредъка на България. Бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков коментира, че докладът е обективен и няма поощряващ характер. От "Синята коалиция" споделиха мнението, че оценката на Европейската комисия е обективна и отрезвяваща за правителството.

Най-обширен, най-негативен, и ако предишните доклади имаха окуражаващ характер, то този е доста по-обективен и реално акцентира върху съществуващите проблеми, най-вече в правоприлагането. Самият факт, че не се коментира въпроса за премахване на механизма, е достатъчно показателен. Няма да се спирам на въпроса за обществените поръчки, за корупцията по високите етажи - все теми, които намират широко отражение в този доклад в критичен контекст, заяви Михаил Миков. Той изказа предложение, че позицията на управляващите ще бъде радост.

В този доклад няма congratulations (поздравления - от англ. език- бел.ред.). Прави силно впечатление, че всички констатации на Синята коалиция за отсъствието на напредък в борбата с организираната престъпност, за отсъствието на крайни резултати, т.е. да има осъдени, за отслабване на борбата с корупцията по висшите етажи на властта, се потвърждават от този доклад. Aко правителството се беше вслушало в тях, вероятно нямаше да има такава трезва или по-скоро отрезвяваща оценка, коментира доклада и Асен Агов.

Изразът в доклада на Европейската комисия за "трайна политическа воля за продължаване на реформите" е по-скоро евфемизъм и куртоазия, отколкото положителна оценка за работата на българското правителство и съдебната система. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан по повод оповестения от Брюксел годишен доклад.

Според ДПС акцентът в доклада не е върху наличието на трайна политическа воля, а върху необходимостта от съществени резултати, каквито към днешния ден ЕК не може да отчете.

В прав текст ЕК ни казва, че наличната политическа воля, макар и трайна, не е довела до удовлетворителни резултати, което поставя под съмнение и наличието на самата политическа воля, коментира Местан. Според него правителството е длъжно да направи коректен, верен прочит на доклада и ще бъде грешка, ако то се самоуспокои, скривайки се зад положително звучащият израз "имате трайна политическа воля за продължаване на реформите".  Според зам.-шефа на ДПС днешният доклад се превръща в още едно основание за вот на недоверие към кабинета.

Докладът на ЕК е обективен и задълбочен, коментира за БТА говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова. Тя допълни, че след като бъде направен сериозен анализ на написаното в доклада и препоръките в него, съюзът ще излезе с конкретна позиция. Част от препоръките на ЕК вече са направени и от Съюза на съдиите в България преди време.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 10.04   879 г. – Луи III става крал на западните франки. 1710 г. – В Англия влиза в сила приетият през 1709 г. първи в света закон за авторското право. 1790 г....