Откриват индустриална зона в Стражица върху 108 декара

02.12.2011 | 11:46
по статията работи:
Пристигнало е запитване от немска фирма за производство на нишесте и глутенови продукти
Откриват индустриална зона в Стражица върху 108 декара

В гр. Стражица до броени дни ще бъде открита най-голямата индустриална зона в региона. Тя е разположена върху 108 декара площ, с изградени комуникации, улици ВиК и електрически инсталации, както и паркинги, съобщи в. "Янтра днес".

Възложител на проекта е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Строителните дейности стартират в началото на 2010 година, грубото строителство приключва в края на годината, в момента работят съставите на приемателните комисии, след което обектът ще получи Акт 16.

Теренът е предвиден за развитие на малкия и среден бизнес. Върху площта ще могат да се изградят логистични центрове, халета за различни производства, складова база и други дейности, свързани с инвестиции и предприемачество, обясни кметът на Стражица инж. Детелина Борисова. По думите й подобна индустриална зона има изградена на територията на община Генерал Тошево.

Инвестицията за терена в Стражица е на стойност 2, 260 млн. лв. Идеята на подобни проекти е да насърчава инвестиционните и бизнес намерения на местните предприемачи и на чужди фирми, за да се откриват нови работни места, поясни Борисова. При нея вече е пристигнало запитване от немска фирма за производство на нишесте и глутенови продукти за наемане на терен за изграждане на производствен цех.

Германските инвеститори са били привлечени от близостта на главния път София - Варна и готовата комуникация на терена. Подобни индустриални зони са практика за много от европейските държави, тъй като бъдещите инвеститори търсят възможност за бързо изграждане на производство, без бюрократичните пречки при закупуване или наемане на необособени терени, коментираха експертите от Община Стражица.

След узаконяването на обекта трябва да бъде приета наредба от Общинския съвет за разпореждане с терена. Според финансовия меморандум с възложителя в лицето на Министерството на регионалното развитие, Община Стражица няма право да продава обособени части.

Съветниците ще трябва да приемат и ставки на наемите, срещу които ще се отдават отделните парцели от индустриалната зона, както и общите условия за ползването им. Безработицата в Стражица е над средната за страната и подобни проекти, реализирани със съдействието на държавата са добър начин за стимулиране на бизнеса, коментира Детелина Борисова.

Със заповед на кмета инж. Детелина Борисова са назначени двама нейни заместници - инж. Йордан Димитров и финансистът Стефан Иванов. Областите на дейност на инж. Димитров са икономика, финанси, образование, здравеопазване, социални дейности, а също култура, спорт, туризъм, младежки дейности и вероизповедания. Стефан Иванов е заместник- кмет по регионално развитие и устройство на територията. В ресора му влизат още подготовката и кандидатстването по различни проекти, провеждането на търговете по Закона за обществените поръчки и реализация на общинската строителна програма.

И двамата нови заместник-кметове бяха в листата за общински съветници на ГЕРБ, като инж. Йордан Димитров е и действащ съветник. С неговото излизане от местния парламент се освобождава място за шестия от листата на ГЕРБ - д-р Стефка Ламбева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.02   1568 г. – Издадена е присъда от Светия престол, с която цялото население на Нидерландия, с изключение на няколко поименно изброени лица, е осъдено на смърт. Тя става...