Открити са лоши практики и нарушения в МРРБ до септември 2009 г.

04.10.2010 | 11:58
по статията работи:
Шефът на Сметната палата предаде одитния доклад на ресорния министър
Открити са лоши практики и нарушения в МРРБ до септември 2009 г.

В доклад на Сметната палата са направени 11 препоръки към сегашния министър на регионалното развитие и благоустройството, чието изпълнение ще доведе до подобряване на управлението на публичните средства. Това съобщи председателят на палатата Валери Димитров. Той връчи на министър Росен Плевнелиев доклад за резултатите от одита на финансовото управление на министерството за периода от 1 януари 2008 г.-31 декември 2009 г.

В одита е констатирано, че поетите задължения по договори не са отразявани своевременно в счетоводната система, което е довело до нарушаване на принципа на текущото начисляване. Причината е, че до септември 2009 г. редът и начинът за получаване на информация за сключените договори не е определен. След като се осчетоводяват всички поети задължения по сключените договори, те нарастват над два пъти от 286 566 700 лева към края на 2008 г. на 595 541 827 лева към края на 2009 г, каза Димитров.

Друга констатация е, че до септември 2009 г. възникнали задължения към доставчици също не са отразявани своевременно в счетоводната система. Така задълженията към доставчиците нарастват от 10 980 лева за 2008 г. на 59 192 710 лева за 2009 г., а просрочените задължения през септември 2009 г. нарастват от нула до 30 628 500 лева. Докладът е изпратен на парламентарните комисии по местно самоуправление и по бюджет, както и до финансовия министър, става ясно от информацията на БТА.

Информацията в частта нарушения в режима на обществените поръчки е изпратена до ръководството на Агенцията за обществените поръчки. Периодът на одит обхваща времето, в което министър беше Асен Гагаузов и малка част от периода на управление на ведомството от Росен Плевнелиев.

Председателят на Сметната палата Валери Димитров каза, че одитът има за задача да установи действителното състояние на обществените поръчки и на сключените договори в периода 2008 - 2009 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...