Открити са сериозни нарушения в ПУДООС

04.02.2010 | 16:33
по статията работи:
Поетите ангажименти по сключени договори превишават многократно свободния финансов ресурс, установи проверка на Сметната палата
Открити са сериозни нарушения в ПУДООС

Докладът за резултатите от одита на Сметната палата за финансовото управление на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) е получен от министъра на околната среда и водите Нона Караджова в качеството й на председател на Управителния съвет и от изпълнителния директор на ПУДООС Галина Симеонова.

Финансовото управление на бюджета и имуществото на ПУДООС е одитирано за периода от 1 януари 2005 г. до 30 септември 2009 г. Одитът е възложен с решение на 41 Народно събрание. От създаването му на 1 януари 2003 г. досега това е първият одит на ПУДООС, извършен от Сметната палата, информира пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Одитът е открил няколко основни проблемни области:

През одитирания период решенията на УС са вземани при липса на вътрешни правила и процедури за организация на неговата дейност. Основната дейност на ПУДООС за финансиране на екологични проекти и дейности е осъществявана при недостатъчно актуализирани и неразработени подзаконови и вътрешни актове. Това е довело до недобри практики при планирането, управлението и контрола на публичните средства, както и до финансиране на проекти, необвързани с ангажиментите на Република България по Договора за присъединяване към ЕС, както и с действащите национални стратегии и програми в областта на опазването на околната среда.

В резултат поетите ангажименти по сключени договори превишават многократно свободния финансов ресурс. След 2007 г. се наблюдава тенденция на нарастване на превишението. Поетите ангажименти без осигурен ресурс нарастват от 5 290 хил. лв. до 95 953 хил.лв. през 2009 г., или 18 пъти. Вследствие на това ПУДООС изпитва затруднения при текущото разплащане на изпълнените и отчетени работи по сключени договори, които особено силно се проявяват през 2009 г. При разполагаем финансов ресурс за периода 01.01.2009 г до 30.09.2009 г , за който могат да се поемат нови ангажименти за финансиране от 25 453 хил. лева, са взети решения на УС на ПУДООС до 21.07.2009 г. за проекти на стойност от 152 709 хил. лева.

За същия период УС провежда заседанията си в нарушение на определената в правилника периодичност /най-малко веднъж на 3 месеца/, като са проведени 13 заседания, вместо минимум 19. Освен на редовни заседания, УС взема решения и в т.нар. "оперативен порядък" - решенията са вземани неприсъствено, без да се провежда заседание, обсъждане и гласуване. Такъв ред за вземане на решения от членовете на УС не е регламентиран в правилника или във вътрешен акт, приет от УС. За одитирания период са взети 28 решения в "оперативен порядък".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...