Вчера беше прерязана лентата на единственото засега у нас предприятие за преработка и съхранение на дивечово месо, което се намира на територията на Регионалната дирекция по горите във Велико
Търново, съобщи в. "Янтра Днес". На официалното откриване присъстваха председателят на Държавната агенция по горите инж. Стефан Юруков, представители на нейни поделения от цялата страна, на
Германското дружество за техническо сътрудничество в България. Великотърновският митрополит Григорий отслужи водосвет.
Направените преди време проучвания показаха, че е най-ефективно такава база да бъде построена в държавното ловно стопанство “Росица” в село Лъгът, край Севлиево. То и сега търгува с дивечово месо,
изграждането на предприятие с модерно оборудване обаче ще помогне за по-добрата реализация на продукцията.
Цехът в Лъгът е част от съвместен проект на Държавната агенция по горите и Германското дружество за техническо сътрудничество, което оказва техническа и финансова помощ при реализацията на замисъла.
Инвестицията е за 185 хил. евро.
В новата сграда, която заема 170 кв. м, има технологична линия за разфасоване, пакетиране и вакуумиране на дивечовото месо, хладилни камери за съхранение на продукцията. Оборудването на стойност 85
хил. евро е осигурено от германска страна. Тук ще се разфасова, транжира и замразява в пликове месо от диви прасета, благородни елени и сърни.
Продукцията ще е предимно за вътрешния пазар. След като обаче тя ще отговаря на европейските стандарти за този вид дейност, специалистите не изключват и износ в страните от ЕС. Всички процеси в
предприятието са изцяло механизирани от приемането на месото до неговото излизане от хладилника към търговската мрежа. В цеха ще се обработва дивеч, който е отстрелян в държавните ловни стопанства
в Северна България. Този проект предвижда откриването в страната на още три такива пункта, което ще стане до края на годината. Те ще бъдат в държавните ловни стопанства “Витошко-Студена”, “Черни Лом”
и “Шерба”.