Откриха откраднатото тяло на починалия кипърски президент Пападопулос

09.03.2010 | 10:59
по статията работи: econ.bg
Кражбата на тялото потресе Кипър в края на миналата година
Откриха откраднатото тяло на починалия кипърски президент Пападопулос

Полицията в Кипър потвърди, че е открила тялото на починалия президент Тасос Пападопулос. Тялото беше откраднато на 11 декември 2009 година, в навечерието на първата годишнина от смъртта му, допълва АР.

В понеделник властите съобщиха, че са открили тяло в гробище край Никозия, за което имаше подозрения, че е на президента Пападопулос. Рано тази сутрин ДНК тестовете са потвърдили тези съмнения, съобщава говорител на полицията в Кипър. Повече подробности обаче не бяха дадени.

Тасос Пападопулос беше президент на Кипър в периода 2003-2008 година. На 12 декември 2008 година той почина от рак на белите дробове на 74-годишна възраст. Кражбата на тялото му потресе Кипър.

Пападопулос беше една от известните фигури в кипърската политика. Той е бивш лидер на бунтовническа група, борила се за независимост на Кипър през 60-те години на миналия век. По-късно, на 26-годишна възраст той е най-младият министър в първото правителство на независимата държава.

През 2004 година той призова кипърските гърци да гласуват против "Плана Анан", чиято цел беше да уреди кипърския проблем. Документът, предложен от ООН, предвиждаше създаването на острова на двуобщносттна и двузонална държава вместо унитарната Република Кипър. От много кипърски гърци това беше разчетено като фактическо признаване на турската окупация на северната част на острова. На референдум 2/3 от кипърските гърци гласуваха против този план.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...