Отнемат концесията на "Горубсо-Мадан"

13.03.2012 | 17:09
по статията работи: Ивелина Георгиева
Още няма заплати в минното дружество
Отнемат концесията на "Горубсо-Мадан"
Снимка: Булфото

Държавата взема концесията на миньорското дружество „Горубсо-Мадан”. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов след разговор с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Решението е взето заради лошите условия в мините и системно бавещите се заплати.

Според трудовите инспектори в мините в Мадан няма елементарни условия за гарантиране трудовата безопасност на работниците. "Повече не можем да чакаме. Има груби нарушения на трудовото законодателство, които са периодични", каза Младенов, цитиран от bTV.

Все още не са изплатени заплатите в "Горубсо - Мадан". По предложението на икономическия министър Трайчо Трайков трябваше да бъдат изплатени 700 хиляди лева до вчера. Досега обаче не се преведени никакви пари по картите на работещите в мините. В ОЦК Кърджали към момента са изплатени от 40 до 60% от дължимите пари, но само до декември 2011 г., а според споразумението собственикът трябва да плати 60% от цялата дължима сума на всеки един от работниците.

Напрежението в предприятията ескалира. Дори има идеи за блокиране на международни пътища. Работниците са в граждански протест вече 10 дни и няма никаква промяна относно техните искания и изплащания на заплати. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ и председател на Националния стачен комитет на конфедерацията Валентин Никифоров.

Протестите продължават и ако до края на днешния ден няма решение на проблема и преводи по сметките на хората, трябва да се очакват други граждански действия, за които отговорност ще носи собственикът, поясни Никифоров.
Той посочи, че над 7 милиона лева са дължимите суми за осигуровки на работещите в"Горубсо - Мадан", а за заплати - над 1,11 милиона лева.

Ръководството на КНСБ застава изцяло зад исканията на миньорите в "Горубсо - Мадан" АД и на металурзите в ОЦК Кърджали, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

КНСБ настоява неплащането на осигуровки да се приравни към неплащането на данъци и да се преследва от закона. Синдикатит също смятат, че неплащането на заплати трябва да се криминализира, но към настоящия момент има различни правни тълкования дали това е възможно или не.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...