Отново ръст за индексите на Българската фондовата борса

09.09.2008 | 16:31
по статията работи: econ.bg
Общият оборот обаче остава под 2 млн. лева
Отново ръст за индексите на Българската фондовата борса


Основните индекси на Българската фондова борса приключиха втора поредна сесия на положителна територия. SOFIX достигна до 989,55 пункта, като стойността му се покачи с 0,33%. Едва 4 от общо 19 компании, част от тесния индекс на борсата, приключиха сесията на отрицателна територия.

Най-голям ръст днес отчете търговията на М+С Хидравлик АД (5МН). Акциите на компанията поскъпнаха с 3,6 на сто, а цената им достигна до 6,90 лева в края на работния ден. С 2,8% пък се повиши пазарната капитализация на Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ (4ЕС). Търговията с книжата на инвестиционното дружество се извършваше на ниво 1.84 лева за брой в края на търговския ден.

"На зелено" излезе и Оргахим АД (3NB). Акциите поскъпнаха с 2,5 на сто до цена 82 лева за брой.

На обратния полюс обаче е търговията на Спарки Елтос АД (SL9). Ловешкото дружество разочарова инвеститорите със спад на цената на акциите си от 2,3 на сто до 7,60 лева за брой. По този показател Спарки Елтос АД е най-големият губещ сред blue-chip компаниите днес.

Спад продължава да регистрира и Холдинг Пътища (6Н2). Акциите на компанията се търгуваха за 16 лева, т.е понижение от 1,23 на сто.

Положително обаче е представянето на широкият индекс BG40 – ръстът е от над 1,7% до 242,58 пункта.

Позитивно е движението и на останалите индекси на БФБ-София. Стойността на BGREIT достигна до 85,57 пункта, а ръстът е от 0,26 на сто. С близо процент се покачи BGTR30. Стойността му вече е 650,41 пункта.

Разнопосочно обаче е представянето на компенсаторните инструменти днес. Поименните компенсационни бонове поскъпнаха с почти 5%, като цената им е 0,41 лева. В същото време компенсаторните записи загубиха 4,5% от стойността си. Сделки се сключваха на ниво 0,38 лева. Жилищните компенсаторни записи и днес не излязоха на пода на БФБ-София. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...