Отново силен спад на пода на Българската фондова борса

16.10.2008 | 14:54
по статията работи: econ.bg
Общият оборот е над 5 млн. лева днес
Отново силен спад на пода на Българската фондова борса


Основните индекси на Българската фондова борса задълбочават загубите си и стойността на SOFIX отново приближава 600 пункта. Общият оборот леко се покачва– днес бяха сключени сделки на обща стойност малко над 5 млн. лева. За сравнение в понеделник оборота беше едва 2,2 млн. лева, но в сряда сделките бяха на стойност 8 млн. лева.

Днес след спад от 5,26% стойността на SOFIX вече е 607,74 пункта. Една единствена компания от общо 20, вписани в тесния индекс на борсата, приключи сесията на положителна територия.

Най-големият губещ днес е Спарки Елтос АД (SL9). Пазарната капитализация на ловешката компания намалява с 10,22 на сто. Акциите на дружеството затвориха сесията на ниво 4,04 лева. С почти 9 на сто поевтиняха и акциите на Топливо АД (3TV). Цената им вече е 9,92 лева.

Банките, листвани за търговия на пода на фондовата борса, също продължават да губят позиции.

На фона на тези загуби обаче М+С Хидравлик АД (5МН) успя да възвърне доверието на инвеститорите. В сряда книжата на компанията поевтиняха с над 9%, а днес настроенията са на обратния полюс – акциите поскъпнаха с 9,17 на сто и цената им достигна до 6,55 лева.

Широкият индекс BG40 приключи деня на ниво 161,71 пункта. Стойността на индекса се понижава с 4,27 на сто.

Негативно е представянето и на останалите два индекса на борсовата търговия у нас. BGREIT достига до 64,40 пункта, понижавайки стойността си с минималните 0,02 на сто. Движението на BGTR30 също е надолу – с 4,24% до ниво 419,26 пункта.

Общият оборот на борсата днес леко се покачва - до 5,205 млн. лева.

Разнопосочна обаче е търговията при компенсаторните инструменти, търгувани на пода на БФБ-София. Поименните компенсационни бонове достигат до цена 0,27 лева. Цената на книжата се понижи с 1,12%. Търговията с компенсаторни записи също се извършва на ниво 0,27 лева, но цената им рязко се повиши с 7,2. Сделки с жилищни компенсаторни запаси на пода на БФБ днес не бяха регистрирани.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...