Отпадна банковата тайна за сметки на българи в Швейцария

27.02.2013 | 11:24
по статията работи: Петя Бързилска
Ратифицирахме новата спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Швейцария
Отпадна банковата тайна за сметки на българи в Швейцария

Парламентът ратифицира новата спогодба между Република България и Конфедерация Швейцария за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото.

Новата Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото между Република България и Конфедерация Швейцария неше подписана през септември 2012 г. в София. В края на януари тази година Министерски съвет предложи на Народното събрание да я ратифицира, като вчера това беше направено от българската страна.

"В действащата към момента Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни липсва клауза за обмен на информация, което води до невъзможност съответната държава да води ефективна борба за предотвратяване укриването на данъци и заобикалянето на данъчното облагане", се казва в мотивите към законопроекта за ратифициране.

Новата спогодба, която съдържа клауза за обмен на информация, включително представляваща банкова тайна трябва да осигури прозрачност по отношение на транзакциите и дължимите данъци. Новата спогодба е съобразена и с действащото към момента данъчно законодателство.

По този начин отпада данъчната тайна между България и Швейцария. Това означава, че данъчните власти ще могат да получават информация за сметките на българи в швейцарски банки.

Вчера от депутатите 84 гласуваха "за" ратификацията, предаде Агенция "Фокус". Нямаше народни представители, гласували "против" или "въздържали се".

Новият документ заменя действащата до момента Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Швейцария. Тя беше подписана през 1991 г. при коренно различни икономически отношения и правна регламентация, поради което съдържа определени празноти и противоречия със сегашното данъчно законодателство, е мнението на правителството.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...