Отпускат допълнителни средства по програмите за земеделие и рибарство

06.03.2013 | 14:40
по статията работи: Теодора Пенева
По ПРСР ще бъдат наддоговорени близо 600 хил. лева
Отпускат допълнителни средства по програмите за земеделие и рибарство

В рамките на днешното заседание кабинетът в оставка одобри наддоговарянето на средства за финансиране по програмите за земеделие и рибарство. Това информира правителствената пресслужба.

С решението се дава съгласие на изпълнителните директори на съответните агенции да обявят допълнителни приеми на заявления за подпомагане за периода 2007-2013 г. Това са Разплащателната агенция на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

По този начин се цели максималното усвояване на средствата по оперативните програми. Взети са предвид както големият интерес на потенциалните кандидати, така и освободените средства от неизпълнени проекти, уточняват от ДФЗ.

По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат наддоговорени 597 393 203,95 лв. (305 442 295 евро), които представляват 16% от размера на вече договорената финансова помощ. Това ще обхване и четирите оси на програмата, както и мярка 511 „Техническа помощ“.

Допълнителни средства по Ос 1 ще бъдат отпуснати по мерки 111 „Професионално обучение, информационни дейности разпространяване на научни знания”, 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 123 „Добавяне на стойност към земеделски горски продукти” и 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес г преструктуриране”.

От Ос 2 ще бъдат финансирани проекти по мерките 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи” и 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”. Средства ще се отпуснат по мерки 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”, 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”, 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, 321 „Основни услуги за икономиката и населението в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Ос 3.

Допълнителните пари, предвидени за Ос 4 - Лидер, ще бъдат разпределени между мерки 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие” и 431-1 „Управление на местни инициативни групи, придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за местните инициативни групи, прилагащи стратегии за местно развитие”.

В средата на март предстои да бъде публикуван индикативният график, по който ще се отварят приемите за наддоговаряне през 2013 г. по ПРСР.

По Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ (ОПРСР) ще бъдат наддоговорени средства по следните мерки: 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата”, 2.2 „Акваекологични мерки”, 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура”, 3.1 „Колективни дейности” и 3.4 „Развитие на нови пазари и промоционални кампании”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....