Отхвърлиха президентското вето върху Кодекса на труда

19.01.2012 | 13:56
по статията работи: Ралица Стоянова
Промените не целели махането на БТПП от НСТС
Отхвърлиха президентското вето върху Кодекса на труда
Снимка: Sxc.hu

 

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов по текстове от Кодекса на труда, информира Агенция "Фокус”. "За" законопроекта за изменение и допълнение на кодекса, който е приет от Народното събрание на 15 декември, гласуваха 123 народни представители. "Против" бяха 48, а един народен представител се е въздържал.

"Промените в Кодекса на труда поставят под зависимост свободата на сдружения, на работодателските и синдикалните организации”, каза депутатът от "Коалиция за България" Румен Петков.

екстът е дълбоко вреден за демократичните устои на развитие на българската държава. Това е първият случай за тези 20 години, в който с нормативен акт работодателските и синдикалните организации се поставят под категорична зависимост на правителството. Никога не сме си позволявали да предприемем такава репресивна стъпка. Тук не става дума само за Българската търговско-промишлена палата, а за всички браншови организации. Сами влизате в схема, от която няма да имате излизане", каза Петков.

С приетите промени в Кодекса на труда се ограничава правото на сдружаване, смята народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов. "В условия на криза, когато безработните се увеличават, няма логично обяснение да се увеличават количествените критерии" (изискването за брой осигурени по трудов договор лица в работодателски организации – бел. ред.). Според него се създава впечатление, че управляващите от ГЕРБ се стремят с тези завишени критерии да моделират структурата на Националния съвет за тристранно сътрудничество от гледна точка на днешния политически интерес – да има по-малко работодателски организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От ГЕРБ не споделят ветото на президента и ще подкрепят отново закона, съобщи депитатът от управляващата партия Светлана Ангелова. По думите ѝ мотивите на президента за връщане са неаргументирани и твърде общи.

Според Ангелова синдикатите трябва да поемат ясни ангажименти при реализиране на политиките, те трябва да участват активно не само при тяхното формулиране, но и по отношение на тяхното изпълнение и контрол. За целта зад тях трябва да има значителна членска маса. "Никой не забранява на организациите да се сдружават свободно в постигането на общи цели, но когато седнат на масата с правителството, те трябва да покриват изискванията за това да притежават социален мандат, да бъдат синдикални организации в своята същност. Това отговаря на препоръките на Европейската комисия да не се включват организации, които имат несвойствена дейност", каза Ангелова.

Критерият за брой осигурени по трудов договор лица като достъп за работодателски организации го има и сега в действащото законодателство. "Ние от ГЕРБ не искаме да отстраним Българската търговско-промишлена палата (БТПП) от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)", заяви народният представител.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....