От БНБ изразиха готовност за преговори с EPIC за КТБ

15.09.2014 | 16:39
по статията работи: econ.bg
Централната банка изпратила писмо до консултантската фирма
От БНБ изразиха готовност за преговори с EPIC за КТБ

Българската народна банка (БНБ) е изпратила писмо до г-н Петер Голдшейдер, управляващ съдружник в EPIC – финансовият консултант, избран от консорциум на Оманския фонд и други акционери и потенциални инвеститори в Корпоративна търговска банка (КТБ). В писмото от Централната банка посочват, че са готови да преговарят с консултантската фирма по случая с финансовата институция. От институцията заявяват, че ще оповестяват всяка информация в хода на преговорите с EPIC, която не представлява банкова или служебна тайна.

В писмото също така се отправя запитване към EPIC за конкретни финансови ангажименти, които инвеститорите са в състояние да поемат, както и начинът, по който да стане това.

По повод на разбирането на EPIC, изразено в предишно писмо до централната банка, че "държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране", от БНБ подчертават, че не те, а Министерството на финансите е национален компетентен орган по отношение на отпускането на държавна помощ съгласно Закона за държавните помощи.

От Централната банка препоръчват в писмото си финансовият консултант в най-скоро време да започне разговори с финансовото министерство, за да се изяснят реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа.

"В случай, че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване операциите на двете банки от групата на КТБ", се казва още в писмото, информират от Централната банка.

От там са посочили също, че недостигът на ликвидни средства за изплащане на задължения към депозантите в КТБ е в размер на 6 227 млн. лева, а в ТБ "Виктория" АД – 285 млн. лева. ОТ БНБ също така заявяват, че ще оповестяват всяка информация в хода на преговорите с EPIC, която не представлява банкова или служебна тайна.

Междувременно стотици вложители и клиенти на поставената под надзор банка очакват отговор от управителя на БНБ Иван Искров. По-рано днес от Комитета за защита на банковата стабилност изпратиха писмо до гуверньора във връзка с казуса КТБ. Вложители и клиенти на финансовата институция, както и експерти посочват, че очакват оповестяването на доклада за състоянието на КТБ на 20 септември. 

Вчера от Комитета също изпратиха запитване до Искров. Оттам съобщиха, че разполагат с информация, че одиторите в КТБ не са работили в продължение на 20 дни. "Кой и защо им е разпоредил да не работят? Вярно ли е, че одиторите на КТБ и банка "Виктория" ще получат възнаграждение от общо 1,6 милиона лева?", попитаха тогава учредителите.

По-късно днес за пореден ден недоволни от реакцията на БНБ по казуса КТБ ще излязат на национален протест в пет града у нас. Те настояват за оставката и ареста на Иван Искров, както и за оздравяване и отваряне на финансовата институция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...