От НАП канят на среща длъжници

12.06.2014 | 14:15
по статията работи: Мина Стойчева
Български фирми имат задължения към институцията в размер на 300 хил. лева
От НАП канят на среща длъжници

От Националната агенция за приходите (НАП) съобщиха, че директорите на териториалните структури на институцията в цяла България ще се срещат лично с представители на родни фирми. Причината е, че тези компании са длъжници на НАП, като общата сума на задължението им възлиза на повече от 300 хил. лв. 200 хиляди от тях трябва да влязат в столичната дирекция на агенцията, а останалите – в дирекциите в другите градове.

На срещите на фирмите ще бъдат предоставени различни варианти за покриване на дълговете, както и за тяхното разсрочване по индивидуални погасителни планове. Те трябва да покрият задълженията си не по-късно от 14 дни след разговора или да предоставят имущество, с което да гарантират задълженията си и да сключат споразумение за плащане на части.

Данните на НАП показват, че общо 25 хил. регистрирани по Закона за данък добавена стойност фирми имат да изплащат повече от 3 месечни вноски за ДДС. Според законовите норми, в такава ситуация те могат да бъдат подложени на процедура за дерегистрация по закона.

От агенцията обясняват, че при предприемането на такива действия дерегистрираната компания няма да може да начислява ДДС, а контрагентите й вече няма да могат да полазват данъчен кредит. Върху цената на всички й активи – производствени халета, машини, се начислява ДДС към момента на дерегистрацията, което трябва да влезе в бюджета.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...