От утре спираме да работим за държавата

26.05.2009 | 15:09
по статията работи:
На 27 май отбелязваме Деня на свободата от правителството. Хората ще имат едва 7 месеца на разположение, за да работят за себе си
От утре спираме да работим за държавата

Снимка: Wordpress.com


27 май 2009 е денят, в който тази година спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си. Данъкоплатците в България работят почти 5 месеца през 2009, за да си платят данъците и да напълнят държавния бюджет. Едва 7 месеца работят за себе си, съобщават от Института за пазарна икономика.

Най-малко дни сме работили за държавата през 2002 г., когато Денят на свободата от правителството е настъпил още на 18 май.

449a5a_tax_freedom2_551

Графика: Институт за пазарна икономика

Методологията за пресмятането на тази символична дата е следната - гражданите изработват средно 201 млн. лв. на календарен ден, измерено чрез очаквания БВП за 2009 г. Следователно, през 2009 г. са необходими точно 147 дни, за да се изработят предвидените 29.55 млрд. лв. приходи в бюджета (без да броим помощите и субсидиите, които получаваме от ЕС). За сравнение, миналата година сме работили 3 дни по-малко, за да попълним хазната.

Денят на свободата от данъци отговаря на следния въпрос: „Каква е цената, която плащат гражданите, за държавата?" Този ден е своеобразен показател за ролята на държавата и степента на преразпределението в икономиката. Колкото по-късно в годината настъпва този ден, толкова по-голям е размерът на държавата и съответно - облагането на бизнеса и гражданите в страната.

Въпреки намалението на някои преки данъци през последните години, размерът на държавата в България е все още прекалено висок - 40.2% от БВП на страната за 2009 се предвижда да бъде взета от гражданите и бизнеса като данъци, такси и осигуровки и преразпределена от държавата чрез бюджета. Това означава, че управляващите се разпореждат средно с 40% от нашите доходи.

94d4b5_tax_freedom1_610

Графика: Институт за пазарна икономика

Държавата не ни облага само чрез директни данъци и такси - като данък печалба, подоходен данък или такса смет. По-голямата част от приходите в бюджета идват от социални осигуровки и данъци върху потреблението (ДДС, акцизи, мита). 20% от цената на всяка стока и услуга, която купуваме, отива в държавната хазна като ДДС, а при акцизните стоки този процент дори е по-висок.

Денят на свободата от правителството се отбелязва в редица страни по света. Ако използваме същата методология, от развитите държави, членки на ОИСР, най-рано този ден настъпва в Южна Корея - на 23 април, което отговаря на преразпределение в икономиката в размер на 31% от БВП. Следват Австралия - на 30 април, Швейцария - 1 май, Словакия - 10 май, Япония - 12 май, Ирландия - 19 май. Това означава, че в тези икономики относително по-малка част от доходите на данъкоплатците се изземва от държавата, отчитат още от Института за пазарна икономика.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...