От 1 юни листовките за шофьорски книжки стават електронни

14.04.2014 | 14:00
по статията работи: Ивелина Георгиева
Промените слагат край на купуването на изпити
От 1 юни листовките за шофьорски книжки стават електронни

От 1 юни влиза в сила нова електронна система за обучение и провеждане на изпитите за шофьорски книжки. 

Електронната система ще включва няколко основни елемента. Първият от тях е въвеждането на електронния регистър, чрез който никой няма да може да бъде добавян допълнително извън определения за записване за обучение срок. Електронният регистър ще бъде създаден в учебните центрове.

Вторият елемент е електронният график за датите, на които ще бъдат провеждани изпитите.

"В момента графикът е на хартиен носител и може много лесно да бъде манипулиран", заяви директорът на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев.

По думите му с електронния график учебните центрове ще могат през определен интервал да си запазват дати за изпитите. Според експерта с въвеждането на електронния график ще се сложи край на безкрайното обработване на папките на хартиен носител.

Заплащането за таксите за изпитите също ще се електронизира, като се въведе възможност за плащане по интернет.

"По този начин и таксите за преводите на сумите ще станат стотинки", коментира Ганев.

Той уточни, че плащането по банков път също няма да отпадне, но учебните центрове ще имат възможността да избират по какъв начин да платят.

Друг важен елемент е въвеждането на електронен жребий, чрез който ще се определя изпитвачът и мястото, на което ще се проведе изпита.

В сферата на практическите изпити, в автомобилите ще влязат в употреба нови камери със собствено захранване. Изпитващият вместо хвърчащи лист ще държи таблет, на който ще си води записки за начина, по който се справя изпитвания. С таблета при приключване на изпита ще се отчитат грешките в системата, а оценката ще се отнася автоматично в протокола.

Ако изпитващият не е взел решение каква оценка да постави, той може да прегледа целия изпит и всичко, което е извършил изпитвания по време на изпита през интернет, като влезе в системата на Автомобилна администрация. Там той ще може да види маршрута на движение, какво е ставало в автомобила и списъка на грешките с обозначеното точно време.

В колите ще има по две камери, а записите от изпитите ще се съхраняват в Автомобилна администрация в рамките на три месеца. Така ще се дава възможност и на всеки изпитван да провери целия си изпит.

В случаите, в които се установи, че има нарушение или престъпление може да се подаде сигнал до прокуратурата.

"Всичко, обаче зависи от конкретния случай. Правото на конкретния човек да получи книжка е предоставено на изпитващия, така че той носи отговорността", подчерта Димитър Ганев.

Новите модули и условия ще бъдат въведени от 1 юни и ще важат за всички категории изпити.

Министърът на транспорта Данаил Папазов обясни, че въвеждането на новата електронна система е негово обещание към бранша още в края на миналата година.

"С нея възможността за външна намеса по време на изпити е сведена до минимум", подчерта министър Папазов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 21.01   1506 г. – По нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана – Швейцарската гвардия. 1542 г. – Английският парламент осъжда на смърт за...