От 2008 г. търговията ни с Мароко намалява

04.06.2012 | 18:21
по статията работи: Елица Елефтерова
В БТПП се срещнаха български и марокански предприемачи
Традиционна турска баня в Мароко
Традиционна турска баня в Мароко
Снимка: inm.com

Двустранните отношения между България и Мароко са отлични, но потенциалът на икономическите възможности далеч не е достигнат. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов при гостуването на бизнес делегация от Палатата на търговията, промишлеността и услугите на Рабат, Мароко в БТПП.

Със сътрудничеството на Посолството на Кралство Мароко в София търговската палата организира и срещи между български и марокански предприемачи. Положителни резултати в двустранната търговия има през 2008 г., която е добра и за други държави. България и Мароко не са много богати на природни ресурси, но трябва да използват стратегическото си положение.

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко в София Н.Пр. г-жа Азиза Лимаме приветства участниците в срещата и сподели, че между двете страни има отлични политически отношения. Миналата година са навършени 50 години от установяване на дипломатически отношения. Посланик Лимаме изрази надежда подобни срещи да подобрят и развият икономическите отношения.

Омар Даражи, който е председател на Палатата на търговията, промишлеността и услугите на Рабат, изрази готовност сътрудничеството с БТПП да продължи, въз основа на подписаното между двете палати през 2001 г. споразумение. Той разясни, че Мароко развива секторна икономика с много силни стратегически планове в областите: туризъм, селско стопанство, индустрия, морски риболов, нови технологии, възобновяема енергетика.

Освен това северноафриканската страна разчита на геостратегическото си положение, на туристическите ресурси, условия за селскостопанска дейност, както и ценен човешки ресурс. В хода на дискусията бе споделен опитът на Мароко в обучението на специалисти от други страни от френска Африка, които в последствие се реализират в трети страни.

Бизнесът от Мароко търгува свободно със страните от ЕС, САЩ, Турция и редица арабски държави въз основа на споразумения за свободна търговия. Към момента такива се договарят и с Канада, Камерун и Западна Африка. Като перспективни сектори в Мароко  Агунзил открои хранително-вкусовата промишленост, електрониката, текстилната промишленост, автомобилостроенето, самолетостроенето, туристическия сектор, информатика, възобновяема енергетика и др.

В следващите дни ще продължат двустранните срещи между български и марокански предприемачи. Делегацията от Мароко ще бъде утре в Пловдив и ще проведе срещи с колеги от Търговско-промишлената камара – Пловдив и  в Международния пловдивски панаир.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.02   1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата...