Очакваният ръст на БВП на Китай за 2012 г. е 7.5%

05.03.2012 | 09:32
по статията работи: Петър Чернев
Правителството промени прогнозата си надолу за първи път от 8 години
Очакваният ръст на БВП на Китай за 2012 г. е 7.5%
Снимка: Sxc.hu

Китай свали с 0.5 на сто – от 8 на 7.5%, прогнозния ръст на икономиката си за 2012 г. Промяната е първа от 8 години насам.

The Wall Street Journal припомня, че през миналата година премиерът Вън Дзябао прогнозира среден икономически ръст от 7 на сто за периода 2011-2015 г. Това беше прието като знак, че Китай се готви за постепенно забавяне на икономиката си. През изминалите 30 години БВП на страната се увеличаваше с двуцифрени стойности. Сега тя се подготвя да се справя със затруднения като замърсяването на околната среда, растящите разходи за труд и тенденцията към изчерпване на природните ресурси.

В речта си, с която откри годишната сесия на парламента, премиерът Вън Дзябао посочи, че очакваната инфлация за 2012 г. ще е в размер на 4 на сто. Експертите очакват целта да бъде постигната и през тази година показателят да достигне 3.5 на сто. Това ще дойде частично и като резултат от очакваното намаляване на цените на храните. 

Най-вече европейската дългова криза и проблемите произлизащи от нея са причина за намаляване на прогнозирания размер на износа. Европа е най-големият експортен пазар за Китай. Очаква се растежа на външната търговия да спадне с 10%, каза Вън Дзябао, цитиран от германското списание "Шпигел". Той добави,че за да се предпази от финансови рискове, правителството на Китай ще трябва да провежда "предпазлива, но гъвкава" парична политика.

В речта си, в която засегна множество теми, премиерът наблегна и на това, че правителството ще се стреми да заложи на стабилно иконоческо развитие, запази цените на едно постоянно ниво и пази количеството на парите в обращение в държавата на едно разумно ниво. Сред останалите цели е изработването на по-гъвкав обменен курс за юана.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...