Очакват по 30 хил. нови български граждани на година

30.10.2009 | 12:26
по статията работи:
Свидетелството за български произход ще се издава само от Агенцията за българите в чужбина
Очакват по 30 хил. нови български граждани на година

Около 50 000 молби за българско гражданство са се натрупали от 2005 година насам. Това съобщи министърът без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за  българите в чужбина, предаде Агенция „Фокус". Той добави, че за отговор на молбата си хората чакат по пет години и това ражда корупция и във връзка с решаването на този въпрос.

Поне 30 000 нови български граждани се очаква да има всяка година във връзка с промените, които се предвиждат. По години от 2002 г., откогато има данни, одобрените молби са: 2002 г. - 3371, 2003 г. - 4266, 2004 г. - 5660, 2005 г - 5 847, 2006 г. - 6628, 2007 г. - 5938, 2008 г.- 7113, до 30 юни 2009 г. - 4353.

Около 6 млн. лева приход на година се очаква да влезе в хазната, ако с предвижданите промени в Закона за българското гражданство всяка година има 30 000 нови граждани на България, стана ясно днес.

Министърът за българите в чужбина проф. Божидар Димитров каза, че държавната, а не корупционната такса, за получаване на българско гражданство, сумарно е около 200 лева и затова се надява този приход да позволи в Агенцията за българите в чужбина да няма 15 % съкращения, каквито се предвиждат в администрацията.

Днес бяха представени и част от предлаганите промени:

Поправка ще посочва, че посредниците се премахват и всеки кандидат трябва лично да подава молбата си или в Министерството на правосъдието или в консулствата ни в чужбина. Така според проф. Димитров корупцията ще бъде неутрализирана. Освен това ще бъдат премахнати и посредниците при подаване на молби.

Свидетелството за български произход ще се издава само от Агенцията за българите в чужбина. Причината за решението е фактът, че има много фалшиви свидетелства.

Проф. Димитров даде пример за куриоз: От общо 250 молби от Молдова, които се разглеждат днес от съвета за българско гражданство, 249 са фалшиви. Това не означава, че тези хора не са българи, но са се доверили на посредници, които са ги измамили.

В рамките на шест месеца ще могат да възстановят гражданството си наши сънародници, които са го изгубили по волята на историческите събития. Това са живеещите в Македония, Беломорието, Поморавието, които са били в границите на българската държава до 1944 година. Европейският съюз не възразява на облекчените процедури, тъй като има такава практика, обясни министърът.

Сред предложенията е гражданството на българите от териториите, отнети от България с Парижкия мирен договор от 1947 г., да се възстановява с искане до министъра на правосъдието, което трябва да бъде отправено в петгодишен срок от влизане в сила на разпоредбата.

Кандидатите за българско гражданство, придобили висшето си образование у нас (образователно-квалификационни степени „бакалавър", „магистър" и „доктор"), следва да получават отговор на молбите си до три месеца след подаването им. По думите на министър Димитров това е световна практика, която не дава никакви привилегии на кандидатите, информира правителствената информационна служба.

Липсата на срок в настоящи закон също е проблем. Оказва се, че чиновниците са работили бавно, досега съветът за гражданство се е събирал веднъж, разглеждайки до 250 молби, с осъществена рационализация могат да се разглеждат до три пъти повече, коментира Димитров.

По силата на историческите обстоятелства основно в околните балкански държави и в бившите република на Съветския съюз живеят около 2-2.5 български граждани. В момента се подготвя Закон за българските общности в чужбина. От 2002 година насам 43 176 българи са получили българско гражданство, стана ясно още днес.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 29.05   1453 г. – Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с...