Очакват се рекордни добиви от зърно

24.08.2017 | 17:00
по статията работи: econ.bg
Прогнозата за глобалното производство на пшеница през пазарната 2017/18 г. е покачена с около 5 млн. тона до 743 млн. т.
Очакват се рекордни добиви от зърно
Снимка: БГНЕС

И през август Департаментът по земеделие на САЩ укроти надеждите за по-съществено възстановяване на цените на зърното в глобален план. Според последния доклад за световното търсене и предлагане, преходните запаси от пшеница ще продължат да подобряват рекорди и през пазарната 2017/18 г. Русия е на път да регистрира най-високите нива на производство и износ в историята си, а към добрия сезон се присъединяват и Украйна и Казахстан. 

Така Черноморието напълно преодолява значителния спад в реколтата от културата в САЩ. Департаментът остави без изменение оценките си за преходните запаси от царевица в света, но това се прие по-скоро негативно от пазарите, които очакваха понижение спрямо юли, основно поради неблагоприятни условия в някои части на САЩ. По този начин цените на основните зърнени пазари се върнаха до нивата си от началото на годината (резултат и от сезонния ефект по време на жътвата в Северното полукълбо) и на едва около 5% над тези по същото време на 2016 г., се съобщава в бюлетина на ИнтелиАгро.

Пшеница

Прогнозата за глобалното производство на пшеница през пазарната 2017/18 г. е покачена с около 5 млн. тона до 743 млн. т. (при оценки за 755 млн. т. през изминалата). В основата са за пореден месец по-добрите данни за Русия, където се очакват рекордни добиви, производство (77,5 млн. т.) и износ (31,5 млн. т.). Картината се допълва от Украйна, където прогнозата за реколтата е с 2,5 млн. тона по-висока от тази през юли, доближавайки миналогодишните количества от 26-27 млн. т., и Казахстан – ръст с 1 млн. т. до 14 млн. т. Очакванията за ЕС и САЩ остават без значително изменение – съответно 150 и 47 млн. т. Негативните корекции за Канада (с 2 млн. т.) и Бразилия (с 0,5 млн. т.) едва частично компенсират силната реколта в Черноморския регион.

Световното потребление също е завишено, но в близо три пъти по-малък размер – с 2 млн. т. до 737 млн. т., водено от търсенето за фуражи в Русия, което е стимулирано от изобилието на суровината в страната. Така прогнозата за глобалните преходни запаси е с 4 млн. т. над тази от предходния месец, достигайки нов връх в исторически план – 265 млн. т. Докладът бе напълно противоположен на пазарните нагласи за спад в складираните количества от около 4 млн. т.

Царевица

Макар в доклада за август световното производство на царевица през 2017/18 г. да е занижено, спрямо предходния месец, данните се оказаха негативни за цените, тъй като пазарите се бяха настроили за значително по-голяма корекция. USDA залага на глобална реколта от около 1,033 млрд. тона – с 3,5 млн. т. по-малко от юли и с 36 млн. т. под оценките за 2016/17 година. Отново във фокуса при суровината е най-големият ѝ производител – САЩ. Прогнозата за реколтата там е орязана с 2,5 млн. т. до 370 млн. т. – с 15 млн. т. по-малко от 2016/17 г. Очакванията на пазарните анализатори обаче бяха по-близо до 360 млн. т. След продължаващи проблеми с оскъдни валежи и високи температури в някои региони, прогнозата за производството в ЕС е понижена с 1,5 млн. т. до 60 млн. т. Приблизително с толкова бе по-високо то и през 2016/17 г.

Голямото предлагане на пшеница в Черноморието отне от търсенето на царевица за фуражи в региона. Така глобалното потребление също бе коригирано надолу с 2,5 млн. т. до 1,061 млн. т. То обаче остава за първи път през последните шест години значително по-високо от производството – с около 28 млн. т. Преходните запаси остават непроменени спрямо юли – 201 млн. т., но това количество е с 12% по-малко от оценките за предходната 2016/17 година. 

Жътвата в Русия се забавя в сравнение с миналата година, но резултатите засега са дори по-обещаващи от силната кампания 2016. Към първата седмица на август са реколтирани 11,1 млн. ха със зърнени култури, при 15 млн. ха година по-рано. Прибраното количество пшеница обаче е приблизително същото – 40 срещу 42 млн. т., а добивите – рекордни (4,4 т/ха). Активното предлагане доведе и до спад в износните цени с около 5-10 щатски долара за тон за последния месец. За конкурентоспособността на руската пшеница спомага и по-евтината местна валута, която се задържа около 60 рубли за долар през последния месец.

Към 10 август в Украйна са ожънати 24,3 млн. т. пшеница от 5,9 млн. ха (95% от прогнозираното), съобщава местното Министерство на аграрната политика и храните. Средният добив от 4,1 тона за ха се доближава до миналогодишния, но е с над 10% по-висок от средния за преходните пет години. С края на жътвата на есенници, цените на пшеницата в страната са поставени под натиск. Добрите резултати и активното предлагане доведоха до поевтиняване на пшеницата с 11,5% протеин (доставка август-септември) с 3-4 щатски долара за тон само за последната седмица. За последния месец цената на пристанище се понижава с около 15-20 долара до 170-175 долара/тон (FOB). 

Интензивен е и износът на украинско зърно. По данни на Държавната фискална служба, от началото на пазарната 2017/18 г. от страната са изнесени 3,3 млн. т. (15% ръст на годишна база), от които 1,1 млн. т. пшеница (+9% спрямо същия период на 2016 г.). Междувременно, горещините и неравномерно разпределените валежи дават противоречиви сигнали за състоянието на пролетниците. В регионите с валежи през последните седмици състоянието на царевицата е добро, докато в тези със засушаване се наблюдава преждевременно съзряване на зърното при ранните сортове и забавено развитие в по-късните. Все още обаче дори там не може да се говори за значителен мащаб на напълно загубените площи.

Украинският износ на слънчогледово семе от септември 2016 до юни 2017 г. е достигнал петгодишен връх от 188 хил. т., съобщава UkrAgroConsult. Близо 70% от това количество е изнесено за Европа. Страната се утвърди като пазарен лидер при маслодайните култури в региона, при това преобладаващата част от износа е под формата на преработена суровина – олио, масла, брашна и др. Износът на слънчогледово олио отбеляза рекорд през юни – 482 хил. т.

За десетте месеца от септември 2016 г. досега са експортирани близо 5 млн. т. олио, което е с 27% повече на годишна база. Украинско слънчогледово масло се изнася за близо 120 страни по света, сред които Индия има дял от близо една трета, следвана от ЕС (28%), Китай (10%), Иран (6%) и Египет (4%). Търсенето му расте най-интензивно именно на пазарите в Близкия изток и Азия.

Жътвата на рапица в Украйна приключва при по-добри резултати от миналогодишните. Реколтирани са 740 хил. ха (планирани общо 786 хил. ха), а прибраното количество е над 2 млн. т. Средните добиви засега са в порядъка 2,7-2,8 т/ха, което е с 6% над кампанията през 2016 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...