Очаква се рекордно високо ниво на река Дунав

05.04.2013 | 18:48
по статията работи: Елица Елефтерова
Няма опасност от преливане на язовирите в смолянско и Кърджали
Очаква се рекордно високо ниво на река Дунав

Очаква се нивото на река Дунав да продължи да се повишава и през следващата седмица. Това показват прогнозите на Германската метеорологична служба и Европейския център за средносрочни прогнози, цитирани от Министерство на околната среда и водите - МОСВ.

В българския участък на Дунав се очаква водното количество да достигне червения праг (водно количество с повторяемост веднъж на 5 години) в понеделник (8 април).

Нивото при Видин се очаква да бъде най високо - около 680 см, в сряда (10 април). Короната на дигата при Видин се достига при водно ниво над 760 см, посочват от министерството. Нивото на Дунав при Калафат-Видин днес е 610 см при водно количество 10 690 куб. м/сек.

За средното и долното течение на реката на територията на страната най-високо ниво се очаква на 12 април. В момента дунавските диги в района на Видин са във видимо добро състояние според проверки, направени през март от експерти от Басейновата дирекция Дунавски район и от експлоатационното дружество "Напоителни системи".

МОСВ отново информира областните управители и оперативните звена в териториалния обхват на реката - "Гражданска защита", басейновите дирекции и АЕЦ "Козлодуй", с указания да се ускорят действията за оперативна защита при наводнения.

Няма опасност от преливане на язовирите в смолянско и Кърджали

Язовирите на територията на Смолянска област са под постоянно наблюдение заради пролетното снеготопене. Към момента няма опасност от преливане. В Кърджалийско за язовирите от каскада "Долна Арда" също няма опасност да прелеят, съобщиха от Националната електрическа компания, за БНТ.

През последното денонощие ситуацията се е променила и притокът във водоемите е по-малък от разхода на вода през водно-електрическите централи. Всички централи на трите големи язовира - Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград работят на пълна мощност и нивата на водоемите постепенно намаляват.

На язовир "Кърджали" остават 60 сантиметра до преливния ръб, но водоемът има свободен обем от 11 милиона кубически метри и най-вероятно няма да се стигне до контролирано изпускане на вода.

Свободният обем на язовир "Студен кладенец" е 7 млн. куб. метра. Последното преливане на каскада "Долна Арда" беше през март 2010 година, тогава бяха залети хиляди декари в Гърция и един от кварталите на Одрин.

Язоворите на територията на Смолянка област са под постоянно наблюдение. Към момента и там няма опастност от преливане. Язовирите от каскадата "Доспат - Въча" са пълни на 95%, но това е нормално за този сезон от годината.

Обемите им са в границите на експлоатационните норми и опасност за населението няма, съобщи началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защина на населението" комисар Красимир Шотаров.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 07.07   175 г. – Комод е обявен за император на Римската империя. 1456 г. – При повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след...