Павлова: Надявам се тази година АМ "Тракия" да е готова

03.01.2012 | 10:00
по статията работи: Ралица Стоянова
"Магистрала "Хемус" остава основен приоритет за следващия програмен период
Павлова: Надявам се тази година АМ "Тракия" да е готова
Снимка: Econ.bg

"Надявам се тази година магистрала "Тракия" да е готова и да може да се ходи по-лесно и по-бързо на море. Плануваме до 1 юли да са готови и Лот 2 и Лот 3 и част от Лот 4 в частта до петолъчката на Ямбол. Това е наш основен приоритет". Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова пред bTV.

"Работим първо в така наречената "тапа” на Околовръстното в София до гара Яна. Разбира се в момента не е пикът на строителния сезон, но напролет ще възстановим дейностите там, тъй като това е изключително важен участък", коментира министърът. Другият важен участък, по думите на министъра, по който се работи е Шумен-Белокопитово.

"Магистрала "Хемус" остава основен приоритет за следващия програмен период, когато до Велико Търново ще бъде изцяло магистрала, а от Велико Търново до Шумен ще бъде скоростен път.

Що се отнася до скандала с археолозите на магистрала "Струма" Павлова коментира, че се надява спъването на работата по пътищата да не е умишлено. Трасетата за тези магистрали са планирани още през 80-те години. На участъка Шумен – Белокопитово има правени проучвания 22 години. Агенция "Пътна инфраструктура" като възложител е направила всичко възможно, за да бъдат извършени предварителни проучвания по време на идейния проект, при техническия проект има потвърждение, че може да се строи, започва строителството и изведнъж изниква нуждата от разкопки, Според регионалния министър това означава втори път да се плати за едно и също нещо. По думите ѝ същата е ситуацията с Лот 1 на магистрала "Струма", както и на магистрала "Марица".

"Нямаме ясни критерии как се образува цената, която трябва да плаща МРРБ за археологическите разкопки - на места плащаме 40 000 лева за определен вид археология, на други места цената е около 370 000 лева. Не намеквам за източване на пари. Но трябва да сме внимателни и особено в условията на криза да не плащаме по два пъти", категорична е Лиляна Павлова.

Министърът коментира, че пътищата са били добре почистени при падналите снегове в края на годината и се похвали, че няма задължения към фирмите, всичко е било разплатено.

Що се отнася до проектите за съфинансиране за саниране на сгради Павлова заяви, че това е една много добра възможност за всички. "Фокусът няма да е само върху панелните сгради. За да се възползват от проекта, хората трябва да знаят, че трябва да има регистрирано сдружение на собствениците. Проектът се подава в министерството, след това се прави конструктивно обследване, което се плаща от програмата. При решение, от програмата се предоставят 50% от парите. Около шест месеца трае тази процедура. Това са открити прозрачни процедури, малките фирми в строителството ще имат шанса да участват в тези проекти", заяви Лиляна Павлова и допълни, че изборът ще е "пръв подал – пръв обслужен", защото няма да има пари за всички.

За събарянето на сгради регионалният министър коментира, че за 2011 г. има премахнати над 1300 сгради Издадени са 2100 заповеди за премахване, от които 600 са влезли в сила, по останалите вървят делата. За 2012 г. мисля, че ще се стигне до премахването на над 1500 сгради, заяви Павлова. Всичките 10 сгради в "Златна перла" ще бъдат премахнати през тази година, категорична е Павлова. Най-много незаконно строителство има в Бурга, София и Пловдив.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...