Парк край "Кремиковци" става музей

15.06.2010 | 08:13
по статията работи:
Две църкви от Средновековието пред ЦУМ ще бъдат покрити със стъклен купол
Парк край "Кремиковци" става музей

Зидове на сграда от XVII и XVIII век, която е открита при строителството на метрото под бул. „Мария Луиза", ще бъдат преместени в парк в район „Кремиковци". Постройката ще бъде експонирана в зелена площ близо до мост, който датира от същото време. Това съобщи в. пред „Монитор" главният архитект на София Петър Диков вчера.

Идеята за развитието на район "Кремиковци" е той да стане смесена многофункционална зона - с жилищни, офис и производствени сгради, предвиждат плановете на общината.

Според архитектите на мястото на комбината „Кремиковци" пък може да бъде изграден хай-тек парк. В момента се очаква да приключи процедурата по ликвидация на предприятието.

Две църкви от Средновековието пред ЦУМ ще бъдат покрити със стъклен купол, предвиждат архитектурните проекти за развитие на Ларгото в центъра на София. Те бяха обсъдени в рамките на дискусия за запазване на културно-историческото наследство.

„След приключване на разкопките ще се изгради композиция с открити и закрити пространства, за да се разкрият пред гражданите различните етапи от историята по българските земи", обясни Тодор Булев от Съюза на архитектите в България. Той подчерта колко важно е решението на общината да се откаже от първоначалните си намерения срещу ЦУМ да има подземен паркинг над новата станция от втория метродиаметър.

Вместо гараж за гражданите до 2012 година ще се изгради музей. Там вече са разкрити две средновековни църкви с некропол, каза Маргарита Ваклинова, директор на Националния археологически институт с музей към БАН. Тя обясни, че архитектурният резерват пред ЦУМ ще покаже различни етапи от историята на България до Освобождението.

Освен двете църкви археолозите са открили и старинен кладенец. Специалистите се изненадали от огромните размери на архитектурните находки.

"Много от античните постройки са монументални сгради и срещаме огромни трудности при вдигането на останките с багери", разказа Ваклинова. Тежките машини често се разваляли, докато местят огромните каменни обелиски през летните жеги.

„Вече включихме много млади докторанти, които ще помагат в разкопките, и се надяваме да се привършат в срок", заключи Ваклинова.

Междувременно тече и подготовката за разкриване на другата древна улица пред Министерския съвет. По план тя трябва да е готова тази есен и гражданите да се разхождат от метростанция „Сердика" чак до подлеза на президентството.

„С всеки изминал ден работата в района напредва", увери арх. Тодор Булев. В момента археолозите спорелили как да се подредят античните експонати в античния път.

„Единият вариант е всички предмети да се оставят точно на местата, където са намерени, разясни Булев, другата алтернатива е старинните предмети да се съберат на едно място в постоянна експозиция".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...