Петко Николов: КЗК не е ценови регулатор

28.04.2011 | 09:31
по статията работи: Теодора Пенева
Петко Николов: КЗК не е ценови регулатор

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не може да определи цената на който и да е продукт, стока или услуга. Това обяви в предаването "Преди всички" на БНР председателят на комисията Петко Николов по повод насрочените за днес протести в цялата страна срещу цените на горивата.

Комисията не е ценови регулатор. Тя не е и секторен регулатор, какъвто, да речем, е ДКЕВР, който има правомощието да определя цената на ток, газ, вода и т. н. Комисията се занимава с цени единствено и само когато установи, че определена цена е не в резултат на пазарните принципи, а, да речем, в резултат на определено споразумение между страни. Ето това ще проверява комисията - дали е налице споразумение между определени участници на един пазар, с което се определя една цена - в случая говорим за течните горива. Но комисията не може да определи цената на течното гориво и такова очакване ако има, трябва да е ясно, че комисията няма такова правомощие, каза Николов.

Антимонополният орган ще провери причините за повишаване на цените на бензина и дизела и ще проучи конкурентната среда на пазарите за производство и продажба на горивата, дистрибуцията на едро и дребно. По този повод шефът на комисията обясни:

Ще дадем ясен отговор с производството по секторния анализ, който в момента протича, за правната рамка относно евентуални бариери за навлизане и всъщност дали съществува т. нар. действително "свободен пазар", за да няма съмнение относно това вносът на какъв етап е, достатъчно либерализиран ли е, отразява ли се по някакъв начин на конкуренцията и т. н.

Производството по секторния анализ би могло да бъде скъсено във времето.

В момента КЗК има 5 висящи секторни анализи. Интересно защо всички се интересуват само от този за течните горива, а там има газ, има хляб, има олио, има туристически услуги,обясни Николов. Той допълни, че органът ще свърши анализите в срок. В практиката си комисията до момента винаги се е старала да приключи производството в рамките на 6 до 8 месеца.

Нека само да вметна, че в Германия има висящ секторен анализ за горива от 2008 г. С оглед на правомощието, което комисията има, да не се очаква, че тя ще каже: "Цената трябва да е 2 лв. или 2,20 или 1,80", а по-важни са изводите, които ще направи ... - дали нещо пречи на съществуването на свободния пазар, на конкуренцията на този пазар. Ако пречи, тогава се започва производство срещу конкретните компании и фирми, които със своето поведение пречат на конкуренцията в един такъв свободен пазар. Производството за картелно споразумение не може да бъде по-малко от една година ... Но секторният анализ е нещо друго и ние затова стартирахме секторен анализ, обясни председателят на КЗК.

Всички производства по секторни анализи ще бъдат завършени навреме, за да не останат хората с впечатление, че комисията подозрително изостава или избързва. КЗК прави обоснованите правно изводи, които се налагат в резултат само и единствено на доказателствата, които са в преписката

Ние не можем да имаме влияние от публични изказвания на когото и да било или от насаждане в общественото пространство на някаква нагласа, за която, да речем, липсват доказателства в преписката. Ако няма доказателства, ние ще се произнесем на базата на тези, които са вътре. Ако има съответно, не се съмнявайте, че нашите изводи ще бъдат съобразени изцяло с тях. Така че всичко е въпрос на доказване, коментира още Николов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...