Петролният пазар - какво да очакваме?

26.03.2017 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Сделката на ОПЕК за свиване на производството на петрол не успя да обърне низходящата тенденция
Петролният пазар - какво да очакваме?
Снимка: БГНЕС

Цените на петрола през изминалата седмица продължиха да остават по-ниски от очакванията на играчите на пазара, основно поради увеличението на запасите в САЩ. В хода на търговията в петък стойността на фючърса за месец май за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures остана на ниво от малко над 50 долара за барел – 50,97 долара за барел.

Фючърсът за месец май за петрола сорт WTI при търговията на борсата в Ню Йорк (NYMEX) остана също ниска – 48,12 долара за барел, пише 3e-news.net.  

Сделката на ОПЕК за свиване на производството на петрол не  успя да обърне низходящата тенденция. Сраните извън ОПЕК не се придържат към пълното спазване на споразумението – изпълнението по последни данни е 64%.  В същото време добива на шистов петрол от страна на компаниите в САЩ расте. Както става ясно, тези критични изводи на повечето анализатори от миналата седмица  са били в основата на разискванията и по време на заседанието на министерския комитет за мониторинг на изпълнението на споразумението от страна на ОПЕК, който се провежда в Кувейт.  

Основният въпрос, който вълнува играчите на пазара продължава да е свързан с това дали ОПЕК ще продължи действието на споразумението и след месец юни.  Стратегията на петролния картел насочена към оказване на натиск на пазара вече губи сила поради рекордно високите нефтени запаси, които отчита от една страна САЩ и разбира се, увеличението на шистовия добив. Появата само на една нова платформа в статистиката на Baker Hughes е в състояние да зададе низходяща тенденция на цените. 

На този фон, както отбелязват от инвестиционната банка Jefferies, „финансовите пазари вече губят търпение“. Като допълнение към цялата картина -  през миналата седмица рейтинговата агенция  Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия с една степен. Това са сигнали, които няма как да бъдат подминати от инвеститорите. 

Министерският комитет за мониторинг на страните от ОПЕК и извън картела, който заседава на 25 и 26 март в Кувейт на практика ще отчете резултатите досега. Влиянието ще се усети още в началото на следващата седмица.  Остава неясно обаче дали ОПЕК ще продължи действието на споразумението на срещата през месец май. Преди дни агенция Platts съобщи, че ако има удължаване на петролното споразумение, Саудитска Арабия ще поиска от Иран да намали нивото на добив. Това обаче няма да е решение, ако Либия осъществи плановете си и постигне увеличение на добива, преодолявайки цялата сложност на ситуацията. 

Наскоро от Goldman Sachs предупредиха, че през следващите три години ще има още едно отлагане на планираните още преди няколко години мегапроекти в сектора. За осъществяването им ще са необходими много години. Повечето от тях бяха отложени, когато цената на петрола бе на ниво от 100 долара за барел. Касае се за проекти в Канада, Русия и Мексиканския залив. Ако те бъдат завършени в периода 2017 – 2019 г. то заедно с увеличението на шистовия добив  биха могли да добавят още 1 млн. барела на  ден още през следващата година.

Анализаторите от Goldman Sachs твърдят също, че нивото на шистовия добив може да се увеличи, разочаровайки тези, които са очаквали по-високи цени. Добивът на шистовия петрол ще се увеличи по-бързо отколкото мобилизирането от страна ОПЕК по отношение на понижението на добива, коментират анализатори. 

Колкото до цените, въз основа на очакванията, повечето от компаниите залагат на прогнозата, че нивото на петрола през 2017 г. да е на средното ниво от 60 долара за барел. Предвид изчислението на руската централна банка, че средната цена на нефта за януари-февруари е била 53,4 долара за барел, явно е, че положителен ефект от споразумението има, макар и не толкова силен. За следващите 2018 – 2020 г. компаниите залагат в бюджета си нивото до 80 долара за барел. Което обаче е в разрез с прогнозите на Goldman за излишъка от предложения през следващите три години. В този ред на мисли трябва да припомним, че има и прогнози за дефицит. 

В  настоящия момент е важно пазарът да е стабилен. Защото ситуацията подсказва, че определено той не е в онова добро здраве, в което се опитват да ни го покажат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 31.05 1815 г. – Провъзгласено е създаването на Кралство Нидерландия, което включва и днешна Белгия. 1876 г. – Априлското въстание: Четата на Христо Ботев изчаква в района на...