Пет ключови факта за Европейския съюз

24.05.2019 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Кои са най-важните характеристики на Съюза
Пет ключови факта за Европейския съюз
Снимка: под лиценза на creative commons

28 държави

Европейският съюз е роден от Европейската икономическа общност, създадена през 1958 година от шест държави, търсещи по-тясна икономическа интеграция: Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Западна Германия.

През 1993 година те, заедно с Великобритания, Дания, Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, създават Европейския съюз.

През годините ЕС се разраства, за да достигне до 28 държави-членки.

Въпреки това Великобритания планира напускането на Общността, като крайният срок за Брекзит е определен за 31 октомври 2019 година.

Най-голямото разширение на блока е през 2004 година, когато към него се присъединяват 10 страни: осем бивши комунистически държави, включително Чешката република, Унгария и Полша, както и средиземноморските острови Кипър и Малта.

Днес 19 страни споделят еврото, което заменя националните валути като германската марка, френския франк и италианската лира през 1999 година. Монетите и банкнотите влязоха в обращение през 2002 година.

Великобритания, Дания и Швеция избраха да останат извън еврото, а новите страни-членки на ЕС се подготвят за присъединяване към него.

Единен пазар

Заедно, членовете на ЕС формират единен пазар, на който стоки, хора, капитали и услуги могат да се движат свободно без бюрокрацията на вътрешните граници.

В сила от 1993 година и считан за едно от най-големите постижения, ЕС се гордее, че единният му пазар е "най-големият търговски блок в света".

Неговият огромен брутен вътрешен продукт от 17,2 трилиона долара (15,2 трилиона евро) през 2017 година изостава от този на САЩ с 19,3 трилиона щатски долара, но все пак изпреварва китайските 12,2 трилиона долара.

513 милиона души

С общо население от 513 милиона души през 2018 година, ЕС е третият по население район в света след Китай и Индия, във всеки от които живеят около един милиард души.

ЕС изпреварва населението на САЩ, което е 327 милиона.

Германия е с най-многобройно население - 82 милиона, а Малта най-малко - 468 000.

Простирайки се от Атлантическия океан до Черно море и от Полярния кръг до Средиземно море, ЕС покрива 4,3 милиона квадратни километра.

Той е по-малък от 17-те милиона километра на Русия и 9.8-те милиона квадратни километра на САЩ, но е по-голям от Индия, която е разположена на територия от 3,2 милиона квадратни километра.

Франция е най-голямата по площ държава от ЕС - 632 800 квадратни километра (включително отвъдморските й територии), а Малта е най-малката – едва 316 квадратни километра.

22 страни от ЕС са премахнали паспортния контрол помежду си като част от Шенгенската зона.

24 езика

24-те официални езика в ЕС варират от широко говоримите английски и френски до по-малко известни ирландски, фински и български.

Разнообразието от езици означава потенциални 552 езикови комбинации на заседанията на Европейския парламент, които изискват армия от преводачи.

1%

Държавите-членки внасят един процент от своя БВП в бюджета на ЕС, но също го получават обратно под формата на земеделски субсидии и помощи за създаване на работни места, за бедните региони, за развитието на селските райони и за рибарството.

Портфейлът на ЕС за 2014-2020 година е 963 милиарда евро (около 1 трилион долара). Има опасения, че напускането на на Великобритания ще доведе до недостиг на средства.

ЕС също има десетки хиляди законодателни и правни актове, които държавите-членки трябва да приемат, вариращи от международни споразумения до екологични стандарти за плажовете, работни часове за водачите на камиони и стандарти за риболовни мрежи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Катаджия спира кола... - Защо карате с превишена скорост? - Ами заседях се с приятели, празнувахме Великден, а пък жената сигурно се е притеснила. - Какъв Великден, той мина преди няколко...
На този ден 07.06   1099 г. – Кръстоносците от Първи кръстоносен поход започват петседмична Обсада на Йерусалим. 1494 г. – Испания и Португалия подписват под егидата на папата...