Печалбата на Банка ДСК е над 56 млн. евро

20.08.2012 | 17:57
по статията работи: Петя Бързилска
Консолидираната печалба на унгарската банкова група OTP през първото полугодие е 53,9 млрд. форинта (193 млн. евро)
Печалбата на Банка ДСК е над 56 млн. евро
Снимка: ДСК

Унгарската банкова група OTP, която е собственик на българската "Банка ДСК", е реализирала през първото полугодие на 2012 г. 53,9 млрд. унгарски форинта (около 193 млн. евро) консолидирана печалба след данъчно облагане. Нейният размер само през второто тримесечие е достигнал 41,1 млрд. форинта (147 млн. евро), което надхвърля печалбата за първите три месеца на годината.

Резултатите са постигнати на фона на отрицателното въздействие върху банките на специалния данък върху финансовите институции и загубата от предсрочното погасяване на ипотечни кредити се казва в съобщение на банка OTP. Същевременно финансови резултати са надминали очакванията на анализаторите, които за второто тримесечие на годината прогнозираха печалба в размер 34,38 млрд. форинта, пише "Ройтерс".

Продължава да расте приносът в общата печалба на чуждестранните дъщерни дружества на група OTP. Той възлиза на 42% както през второто тримесечие, така и през цялото първо полугодие на 2012 г.

34 млрд. унгарски форинта чиста печалба са били постигнати извън Унгария през периода януари- юни тази година спрямо 26,8 млрд. форинта през същия период на 2011 г. (27% повече). Най-голям дял от тази печалба от операциите на OTP в чужбина се пада на Русия (22,4 млрд. форинта, 82 млн. евро) и България, т.е. на Банка ДСК с 15,6 млрд. форинта (над 56,14 млн. евро).

Силното представяне на OTP в Русия (ОТП Русия) и на Банка ДСК, смятана за „перлата в короната” на многонационалната група е вече традиция.  Добре балансирани в общи линии са резултатите на банките в Хърватия и Словакия, се отбелязва по-нататък в съобщението на унгарската банка.

Загубите на Банка ОТП Сърбия и Черногорската търговска банка влизат постепенно в границите на умереното, докато и през второто тримесечие Банка ОТП Украйна носи загуби.

Коригираната печалба след данъци на банката-майка в Унгария възлиза през второто тримесечие на 2012 г. на 22,8 млрд. форинта (спад с 6% спрямо същия период миналата година). Още по-голям регистрира финансовата институция в нейния резултат от цялото първо полугодие на 2012 г. – 47,1 млр. форинта или с цели 25% на годишна база. 

Няколко са причините за този спад, който се обуславя и от 12-процентната по-ниска оперативна печалба на годишна база и на 9% ръст на разходите по риска. Ключова причина за по-високите разходи по риска е ускоряващото се влошаване на кредитния портфейл през първата половина на тази година.

Стабилността на OTP личи обаче от факта, че банките в групата постигнаха по-висока капиталова адекватност от регулаторния минимум в съответните държави, казват в съобщението, разпространено от Банка ДСК.

Консолидираният по международните счетоводни стандарти CAR (съотношение на капиталова адекватност) нарастна на 17,9%, през второто тримесечие на 2012 г., а съотношението на капиталовата адекватност на капитала от първи ред достигна 14,4%, което е ръст с 0,7 процентни точки на тримесечна база.

В края на юни тази година капиталовата адекватност на банката-майка OTP в Унгария е била още по-висока- 18,6%. Още по-укрепнала е и ликвидната позиция на Група ОТП като цяло. Нейните ликвидни резерви достигнаха 5 млрд. евро в края на юни 2012 г.

През изминалото тримесечие – април- юни тази година "отличници" в групата отново са били дъщерните банки в Русия и България, постигнали най-високи печалби – 11,0 млрд. и 5,7 млрд. унгарски форинта, се казва в заключение в прессъобщението на OTP.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.02   303 г. – Император Диоклециан издава указ за преследване на християните в Римската империя. 1303 г. – Битката при Рослин, част от Първата война за независимост...