Пилешкото поскъпва навсякъде в страната

28.10.2011 | 15:50
по статията работи:
При яйцата и агнешкото месо не се отчита промяна спрямо предишния изследван период
Пилешкото поскъпва навсякъде в страната

Автор: Ивайло Ачев  ivailo.achev@3bay.bg  )

Сериозно поскъпва замразеното пилешко месо на дребно в големите търговски. Тази тенденция се наблюдава в девет от общо 27 изследвани от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) области у нас през тази седмица (19.10-26.10.11), съобщават от пресцентъра на МЗХ.

Особена промяна в средните цени на другите основни пет хранителни продукта не се отчита. На едро има леко поевтиняване на захарта (с 1 стотинка) и на брашното (с 2 стотинки). При яйцата и агнешкото месо не се отчита промяна спрямо предишния изследван период (12.10-19.10.11).

В Благоевград и Кюстендил се наблюдава сериозно поскъпване на захарта на дребно, но само в малките квартални магазинчета и бакалии - 15 стотинки нагоре спрямо предишната седмица. Впечатление прави и сериозният скок в цената на олиото на дребно в големите търговски вериги в София - 20 стотинки нагоре. В Добрич има поскъпване от 10 стотинки на олиото в малките магазинчета.

В нито една област в България няма промяна в цената на агнешкото месо на едро и дребно.

Захар

Средната цена на захарта през периода е 2,26 лева на килограм - с 1 стотинка по-евтино от миналата седмица (12.10-19.10.11). Ценовият диапазон е 2,12 лева (Добрич) до 2,40 лева (Ловеч и Разград). Най-голямо поевтиняване е отчетено в Силистра - 6 стотинки, а най-голямо поскъпване - в Сливен (6 стотинки).

При търговията на дребно в големите търговски вериги средната цена е 2,38 лева - без промяна спрямо миналата седмица. Най-евтино се е продавала захарта в Добрич (2,26 лева), а най-скъпо е вървяла в Габрово, Ловеч, Плевен и Велико Търново (2,53 лева). Най-голямо понижение на цената е отчетено в Кюстендил - 5 стотинки, а най-голямо поскъпване има в Благоевград - 5 стотинки.

В малките квартални магазинчета и бакалии средната цена е 2,44 лева - с 1 стотинка по-скъпо от миналата седмица. Ценовият диапазон е 2,33 лева (Бургас) до 2,65 лева (Шумен). Особено голямо поскъпване е отчетено в Благоевград и Кюстендил - 15 стотинки, а единствено в Монтана има поевтиняване - 3 стотинки.

Олио

През периода средната цена на олиото в България е 2,62 лева - 2 стотинки по-ниска, отколкото през предишната седмица. Най-евтино олио на едро са купували във Враца (2,42 лева), а най-скъпо продуктът е вървял в Шумен (2,90 лева). Най-голямо поскъпване се отчита в Ямбол - 5 стотинки, а най-голямо поевтиняване - в Добрич и Стара Загора (8 стотинки).

В големите магазини средната цена на дребно през изминалата седмица е била 2,98 лева - без промяна спрямо предната седмица. Ценовият диапазон е от 2,80 лева (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Шумен) до 3,43 лева (София). Най-голямо поевтиняване има в Шумен - 10 стотинки, а сериозно поскъпване се отчита в София - 20 стотинки.

В бакалиите средната цена също остава без промяна спрямо предходния изследван период - 3,06 лева. Най-евтиното олио в малките магазини се е продавало във Велико Търново (2,83 лева), а най-скъпото - в Перник (3,38 лева). Най-голямо поевтиняване има в Благоевград и Кюстендил - по 6 стотинки, а най-голямо поскъпване се регистрира в Добрич - 10 стотинки.

Брашно

През миналата седмица средната цена на едро на брашното е 89 стотинки - с 1 стотинка по-евтино, отколкото през миналата седмица (12.10-19.10.11). Ценовият диапазон е в рамките на 66 стотинки (Враца и Плевен) до 1,02 лева (Силистра). Най-голямо е понижението на цената във Варна, Кърджали, Стара Загора и Смолян - по 3 стотинки, а най-голямо поскъпване има в Монтана - отново 3 стотинки.

В големите търговски мрежи средната цена на дребно е била 1,06 лева - без промяна спрямо предходната седмица. Най-евтино брашното се е търгувало в Добрич (92 стотинки), а най-скъпо - в Благоевград и Кюстендил (1,22 лева). Поевтиняване не е отчетено в нито една област в България, а поскъпване има само в две - Хасково (2 стотинки) и София (1 стотинка).

При търговията в малките магазинчета средната цена е била 1,13 лева - с 1 стотинка по-евтино от миналата седмица. Най-евтино е вървяло брашното във Варна (98 стотинки), а най-скъпо се е търгувало в Благоевград, Габрово, Перник и Кюстендил - 1,25 лева. Най-голямо поевтиняване има в Кюстендил и Благоевград - по 2 стотинки, а поскъпване не е отчетено в нито една област.

Яйца

И при яйцата размер M средната цена на едро за изминалата седмица не търпи промяна - 17 стотинки на бройка. Най-ниската цена е била 16 стотинки (Бургас, Кърджали, Плевен, Пловдив и Хасково), а най-високата - 19 стотинки (Варна и Монтана). Увеличение от 1 стотинка има във Велико Търново, Добрич и Стара Загора, а намаление също с 1 стотинка - във Варна.

В по-големите търговски мрежи средната цена на яйцата размер M се е запазила на 22 стотинки. Ценовият диапазон се движи в рамките на 16 стотинки (Шумен) до 28 стотинки (Разград). Поевтиняване има единство в Шумен - 1 стотинка, а поскъпване от 1 стотинка се отчита само в Благоевград и Перник.

В малките магазинчета средната цена на яйцата размер M също е без промяна - 21 стотинки. Най-евтино са вървели яйцата в Шумен (17 стотинки), а най-скъпо - във Враца и Монтана (23 стотинки). Промяна има в рамките на само 1 стотинка - поскъпване в Благоевград и Кюстендил и поевтиняване в Перник и София.

Агнешко месо

Средната цена на едро на цялото агне в България се запазва непроменена и през тази седмица - 12,20 лева на килограм. Най-евтиното агнешко на едро се е продавало в Сливен и Ямбол (11 лева на килограм), а най-скъпото се е търгувало във Варна (13,90 лева). Промени в цените на различните области не са отчетени.

В големите вагазини средната цена на агнешкото остава непроменена - 13,38 лева на килограм. Най-евтино е вървяло цялото агне в Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен - 13,25 лева, а най-скъпо - в Бургас (13,89 лева). Промяна на цената няма в нито една област.

В бакалиите средната цена също се запазва на 12,95 лева. Най-евтино се е продавало цялото агне във Варна - 12,45 лева, а най-скъпо - в Ловеч (13,18 лева). Промяна в цената по отделните области отново няма.

Пилешко месо

Сериозно поскъпва замразеното пилешко месо на дребно в големите търговски. Тази тенденция се наблюдава в девет от общо 27 изследвани от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) области у нас през тази седмица (19.10-26.10.11), съобщават от пресцентъра на МЗХ.

С 36 стотинки е скочила цената в София. С 20 ст. е поскъпнал продуктът в Шумен. В Пазарджик увеличението на цената е от 12 стотинки, а с по 10 стотинки е поскъпнал продукта в Благоевград, Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Ловеч и Плевен.

На дребно в големите търговски вериги се отчита средно поскъпване с 5 стотинки на замразеното пиле, а в малките магазини цената се е вдигнала с 2 стотинки. Средната цена на едро на замразеното пилешко обаче е паднала с 2 стотинки.

При прясното пилешко също има големи аномалии в отделните региони. Сериозно поскъпване е регистрирано в Пловдив (25 стотинки) и Варна (20 стотинки) при търговията на дребно в големите търговски вериги. В малките магазинчета в Пловдив също има голямо поскъпване - 22 стотинки. На едро пък в Шумен се отчита поскъпване на прясното пилешко месо от 25 стотинки.

Средната цена на едро на прясното пилешко е скочила с 1 стотинка, а на дребно - с 3 стотинки в малките магазинчета и с 1 стотинка в големите търговски вериги.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...