Платеното обучение в държавните университети е пред провал

14.02.2011 | 06:52
по статията работи:
Заради лоши законови текстове те ще трябва да намалят драстично цените за някои магистратури и да увеличат сериозно други
Платеното обучение в държавните университети е пред провал

Лоши текстове в Закона за висшето образование, които депутатите не намериха време да поправят, са на път да провалят платеното обучение в държавните университети и в бакалавърска, и в магистърска степен. Заради тях висшите училища ще са длъжни от следващата учебна година да намалят драстично таксите, които събират от платените магистри по някои програми, и да увеличат сериозно сумите за други. За втора и последна година няма да сработи и антикризисно въведеното платено обучение на бакалаври.

Платеното обучение на магистри в държавните университети съществува още от 2002 година. Обучението срещу заплащане е масова практика, защото местата за държавна поръчка са малко. Таксите за тези програми досега бяха минимум 70% от отпусканата субсидия за държавната поръчка, но в много университети този таван се надхвърля. Така например минимумът на таксите за платени магистърски програми по икономика е 485 лв. на година, но и УНСС, и Софийският университет са решили таксите да са по 1800 лв.

За учебната 2011-2012 година тези такси трябва да бъдат намалени наполовина. В областта на икономиката университетите ще са длъжни да прибират точно 982 лв. годишна такса за платените магистри, защото сумите вече са строго фиксирани. Те задължително се равняват на отпусканата от държавата субсидия - в случая 693 лв., плюс съществуващата такса за държавна поръчка - 289 лв. за икономическите специалности.

В други направления ще се случи обратното - рязко вдигане на таксите. Техническият университет-София например ще трябва да вдигне таксите за платени магистри от 1700 на 2257. Най-абсурдна е ситуацията в скъпи специалности като изкуства и спорт. В Националната спортна академия например таксите за платени магистри трябва да станат 4585 лв. на година срещу 1600 лв. т.г. Ако законът не се промени, е много вероятно някои вузове директно да го нарушават, ако искат изобщо да имат платени магистратури.

Законът не е уредил изрично и какво ще се случи с таксите на вече приети магистри, които са във втората си година на обучение. Не е ясно дали за тях трябва да се запазят старите такси, или да се приложат новите.

Недомислици

Непазарните такси бяха една от причините да не се реализира и платеното обучение в бакалавърски програми в държавните вузове. То беше въведено миналата година като антикризисна мярка и важи само за учебните 2010-2011 и 2011-2012 г. Някои университети като УНСС първо решиха, че ще приемат платени бакалаври, а после спряха приема, защото таксите се оказаха прекалено ниски. Платено обучение въведоха само медицинските университети, които търсеха вратичка как да събират по-високи такси от студенти от ЕС.

"Няма внесени предложения за изменението на тези текстове, макар че те наистина създават проблеми", коментираха от парламентарната комисия по образование, цитирани от в. "сега". В момента комисията работи с приоритет върху новия закон за БАН и не е ясно дали изобщо ще се стигне до внасяне на изменителни текстове в закона за висшето образование преди приемната кампания. До момента просветното министерство не е представяло статистика как университетите са се възползвали от платеното обучение на бакалаври, но тази антикризисна мярка приключва тази година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 14.01   1477 г. – Московският велик княз Иван III завладява Новгород. 1539 г. – Испания анексира остров Куба. 1690 г. – В Германия е създаден духовият...