Плащате по-ниски данъци, ако имате деца

17.09.2013 | 11:10
по статията работи: Ралица Стоянова
Обмисля се дали схемата да обхване всички или само многодетните семейства
Плащате по-ниски данъци, ако имате деца

Българите, които имат деца, да плащат по-ниски данъци от догодина, предвижда нова идея на кабинета "Орешарски".

Годишната данъчна основа за подоходното облагане на родителите ще се намалява със сума в зависимост от броя на децата в семейството. Още не е уточнено каква ще е тя и дали ще е за всички или само за многодетните семейства, пише в. "Труд".

Предвижда се да отпадне сегашната форма на семейно облагане - при покупка на жилище с кредит данъчната основа да се намали с размера на платените лихви.

Обмислят се различни варианти. Ако схемата обхване всички деца, независимо от дохода на родителите, фискалният ефект върху бюджета ще бъде значително по-негативен от сегашното облекчение. Все още обаче не е ясно дали бюджетът за догодина може да си позволи подобно намаление на постъпленията от данъка върху доходите.

Преди въвеждането на плоския данък у нас имаше семейно подоходно облагане. Облекчението за едно дете беше 360 лв., за две деца - 780 лв., а за три и повече - 1140 лв. В момента данъчната основа може да се намали с платените през годината лихви върху първите 100 000 лв. от заем за жилище, изтеглен от млади съпрузи до 35 г.

В управленската програма на кабинета се предвижда въвеждането на семейно подоходно облагане, но през втората половина от мандата. В предизборните обещания на БСП фигурираха и стимули за семействата с три и повече деца.

Засега обаче правителството няма намерение да въвежда необлагаем минимум. Преди изборите БСП обещаваше да замени плоския данък с прогресивен, а в ДПС дискутираха дали трябва да се въведе необлагаем минимум. Преди дни стана ясно, че кабинетът няма намерение и да отменя данъка върху лихвите по депозитите, който бе въведен от кабинета "Борисов" и предизвика остри критики от страна на тогавашната опозиция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...