Плевнелиев: Лихвите зависят от икономиката

10.02.2012 | 12:53
по статията работи: Ралица Стоянова
Президентът се срещна с управителя на БНБ Иван Искров
Плевнелиев: Лихвите зависят от икономиката

"Лихвите на банките в България трудно могат да бъдат намалени с административни мерки, защото това зависи от условията на икономическата среда". Това коментира президентът Росен Плевнелиев днес след традиционната първа среща на държавния глава с Управителния съвет на Българската народна банка, на която управителят на БНБ Иван Искров представи подуправителите и членовете на УС на Централната банка и техните ресори и отговорности. Това информира пресслужбата на държавния глава.

Президентът заяви одобрението си за друга идея на финансовия министър Симеон Дянков - малките кредити до 400 лева да се регулират по-добре.

Според Плевнелиев, всички идеи за намаляване на банковите лихви трябва да бъдат добре обосновани и подложени на широка дискусия и чак тогава президентската институция ще излезе със становище. "Приветствам усилията обаче на всички страни да сложат на масата тази важна тема и да търсят възможности”, допълни държавният глава.

Управителят на БНБ Иван Искров също отказа конкретен коментар по идеите за обвързване на лихвите по кредитите с някои от междубанковите индекси, както и за отпадане или намаляване на банковите такси. Искров допълни, че в рамките на дебатите БНБ също ще изрази своята позиция.

"Банковият сектор е стабилен, добре капитализиран. Банките в България имат ликвидност, двойно по-голяма от тази, каквато имаме средно в европейските банки", заяви президентът, цитиран от БГНЕС.

"Регулаторът е силен и консервативен. БНБ е най-старата и уважавана институция в тази държава. БНБ се ползва с изключителното доверие на Президентската институция и двете институции са символ на надпартийност, консерватизъм и на култура на стабилност", добави той. "Българските банки са стабилни, конкурентни и въпреки кризата продължават да бъдат и печеливши", каза още държавният глава.

Искров напомни, че централната банка не определя лихвите от 1 юли 1997 година, когато политическата класа е решила, че основният фактор, за който трябва да се бди, е стабилността на националната валута и е бил въведен валутният борд. Управителят на БНБ беше категоричен, че банковата система у нас е стабилна.

"Централната банка с огромната си експертиза и опит винаги е била един добър партньор на правителството през всичките години и когато видим нещо на масата и ако бъдем поканени да си кажем мнението, ние ще бъдем едни добри партньори за обсъждане. Винаги има нещо за подобряване. Нашето законодателство е изцяло съгласувано с европейското", коментира управителят на БНБ.

Държавният глава е обсъдил с ръководството на БНБ някои важни проекти за 2012 година. "Важно е дългосрочното планиране, важно е стартирането на нискорискови проекти, които биха задвижили икономиката. Това са проекти за енергийната ефективност, за подкрепа на малките и средните предприятия", изтъкна Росен Плевнелиев. Според него българската държава трябва да продължава да работи за репутацията на банковата система.

Ръководството на БНБ е запознало екипа на президента с виждането си относно процесите, които в момента текат в световен мащаб, в ЕС и в еврозоната, както и тяхното влияние върху района и върху нашата страна. "По отношение на банковите регулации България е напреднала страна", отбеляза управителят на БНБ.

"Проблемът е, че хората спестяват. Дори фирмите увеличават спестяванията си. Парите в банкова система се увеличават. Депозитите се увеличават", коментира Плевнелиев. Според него трябва да се направи така, че тези пари да работят за икономиката. Трябва да има потребление, подкрепа на износа, доверие в програми за заетост, програми в подкрепа на малки и средни предприятия, отбеляза той. "Като президент дълбоко вярвам и ще работя за това, че репутацията и стабилността и на кредиторите е много важна, тоест на банките. Когато банките са стабилни и работят в една добра среда, тогава те ще развържат кесиите за кредитиране", изтъкна държавният глава.

"Информацията, която получаваме, е, че стабилността в Европа се връща и доверието се възстановява. Най-лошата криза е дълговата криза и от тази гледна точка потреблението е свито, но стабилността се връща и доверието е налице. Ние сме оптимисти, че в Гърция много скоро ще бъде подписано споразумение, в което ще участват всички страни. БНБ е един коректен и справедлив регулатор и резултатите, които виждаме в България не дават и капчица съмнение в стабилността, на които и да е от елементите на банкова система", каза още Плевнелиев.

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...