Пловдив ще диша по-чист въздух след 100 млн. лв. инвестиция

02.09.2011 | 15:49
по статията работи:
Днес се състоя символичното първо запалване на "ЕВН Топлофикация" ЕАД. Двете турбини на когенерационната мощност си имат имена
Пловдив ще диша по-чист въздух след 100 млн. лв. инвестиция

Автор на статията от мястото на събитието: Петър Чернев ( p.chernev@econ.bg )

Днес в Пловдив на площадката на ТЕЦ "Пловдив Север" беше открита новата когерационна мощност на "ЕВН Топлофикация" ЕАД. На символичното първо нейно запалване присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, кметът на Пловдив Славчо Атанасов, премиерът на федерация Долна Австрия Ервин Прьол и др.

Инвестицията в централата с мощност 100 мегавата е в размер на 100 млн. лв. и е направена изцяло от австрийската компания. Благодарение на нея пловдивчани ще дишат по-чист въздух, отчете министър Трайков. Той добави, че по този начин хората от Града на тепетата имат допълнителен аргумент пред софиянци във вечния спор между двата града за това къде се живее по-добре.

От своя страна премиерът Бойко Борисов покани останалите кметове на общини, които все още се чудят дали искат да строят мощност за комбинирано производство на топло- и електроенергия, да дойдат и да се уверят, че това е нещо хубаво. От думите на премиера стана ясно още, че се работи по проект за охлаждане на част от водата, за да може тя да бъде използвана впоследствие допълнително.

img_0773_copy_5184

Новата когенерационна мощност. Снимка: ЕВН

Капацитетът на електрическата мощност е 49.9 мегавата, а на топлинната - 54 мегавата. Прогнозното количество електроенергия, която ще се произвежда, е 290 хил. мегаватчаса годишно - три пъти повече в сравнение със сегашната централа. 261 хил. мегаватчаса годишно пък е количеството топлоенергия, което се предвижда да бъде произвеждано от централата.

Любопитно е, че двете турбини - парна и газова, са били кръстени от двамата премиери, които днес присъстваха на символичното им запалване. Името на първата - Сиси, е било дадено от премиера Прьол. Той избрал това име по 2 причини - така наричал жена си, и това било галеното име на последната императрица на Австрия - Елизабет. От своя страна премиерът Борисов обясни, че се е колебаел между наименованията Марица и Искра, но се спрял в крайна сметка на първото. То било избрано най-вече заради едноименната река, която минава край Пловдив.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...