Подаваме заявления за имотна собственост във всяка служба в страната

23.07.2014 | 13:50
по статията работи: Мария Стоянова
Досега това ставаше само в поделението, в чийто район се намира имотът
Подаваме заявления за имотна собственост във всяка служба в страната

Заявления за удостоверения за собствеността върху недвижими имоти, за извършени сделки с имоти, вписани ипотеки, възбрани, договори за наем, аренда и др. ще можем да подаваме във всяка служба по вписванията в страната. Досега това ставаше само в поделението, в чийто район се намира недвижимия имот.

Това става възможно след като Министерски съвет (МС) прие промени в Правилника по вписванията, насочени към оптимизиране на дейността на съдиите и службите по вписванията и подобряване на взаимодействието между тях. Измененията ще създадат и необходимите предпоставки за постепенна електронизация и автоматизиране на процесите по вписването.

За първи път в проекта е дадена възможност заявлението за издаване на удостоверение да бъде подадено в една служба по вписванията и да бъде получено като заверен препис от заявителя в друга, посочена от него служба. Това в максимална степен би улеснило обслужването на гражданите, съобщават от МС.

Предложеният проект за първи път структурира имотната партида нормативно, създава единно досие на имота с всички промени на собствеността, промени на характеристиките на недвижимата вещ, отразяване споровете, тежестите върху имота и т.н. В ползваните сега, за целите на вписването, файлови имотни партиди липсват основни данни като граници на имота, адрес, което води до невъзможност да се направи справка само по адрес на имота.

Проекторазпоредбите дават възможност, подобно на договорите за продажба на наследство, да се оповестяват актове, с които се удостоверява наследствено правоприемство. Това ще отстрани недостатъците от скритото преминаване на собственост. Предложеният проект изрично възпрепятства възможността службите по вписванията да предоставят незаверени копия на вписани актове, съобщават още от ведомството.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...