Подобряваме енергийната ефективност с 1 млрд. лв.

28.01.2015 | 13:19
по статията работи: Десислава Маданска
Правителството прие Националната програма за многофамилните жилищни сгради
Подобряваме енергийната ефективност с 1 млрд. лв.
Снимка: Булфото

Правителството прие Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Финансовият ресурс на програмата е 1 млрд. лева, а териториалният й обхват включва 265-те общини в България. Програмата е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност. Целта е да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

Кабинетът одобри условията и редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и определи органите, отговорни за реализацията й.

По програмата могат да кандидатстват всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, ЕПК, пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

Така от 2016 г. ще са допустими многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ, които не попадат в обхвата на националната програма, намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. също така масивни сгради, проектирани преди април 1999 г., намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по ОПРР.

За изпълнение на Програмата се предоставя безвъзмездна финансова помощ на сдружения на собствениците, регистрирани в публичния регистър на съответната община/район и в регистър БУЛСТАТ. Те трябва да подадат заявление до общината и при одобрение сключват договор с кмета на съответната община. С договора сдружението предоставя мандат на кмета да извърши от негово име действия по осигуряване на необходимия ресурс за обновяването на сградата и организиране на всички дейности по обновяването. От своя страна кметът сключва договор за целево финансиране с Българската банка за развитие и с областния управител в качеството му на представител на държавата. Основните задължения на кмета на общината са да получава средствата, да организира дейностите по обновяването, да проведе процедурите по Закона за обществените поръчки и приложимите нормативни актове и да разплаща всички дейности.

Министерството на регионалното развитие ще следи процеса по изпълнение, а финансовото - бюджетните и отчетните аспекти.

Освен намаляване на разходите за отопление, ползите от програмата обхващат още подобряване на жилищната инфраструктура, промяна в облика на градовете, по-чиста околна среда, спестени емисии на парникови газове.

Цялостното обновяване на сградите, включващо не само мерки за енергийна ефективност, но и конструктивно укрепване, където е необходимо, ще доведе до удължаване живота на сградата, повишаване на нейната стойност, предвижда планът.

Икономическият ефект от програмата пък е свързан с предоставяне на повече възможности на бизнеса за икономическа активност – проектанти, строителен бранш, фирми за технически обследвания, фирми за обследвания за енергийна ефективност, производители на материали и др. По този начин ще се осигури и допълнителна заетост.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 04.06   1783 г. – Братя Монголфие демонстрират своя балон с горещ въздух. 1880 г. – 2 Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се...