Подписваме договора за "Южен поток"

18.01.2008 | 10:38
по статията работи: Лили Бончева
Ще получим 50% дял от компанията, която ще строи и управлява тръбопровода на наша територия. Споразумението предизвика интереса на световните медии. В Швейцария регистрираха руско-италианска фирма между "Газпром" и Eni за работата по проекта
Подписваме договора за "Южен поток"

Днес българското правителство реши да подпише с Русия споразумението за газопровода "Южен поток", съобщи на пресконференция след извънредното заседание на кабинета по този въпрос премиерът Сергей Станишев.

Станишев изтъкна, че разговорите по спорните въпроси за газопровода са продължили до късно снощи и решаваща за положителния резултат е била ролята на президента Владимир Путин.

Дяловото съотношение
на собствеността в компанията, която ще стопанисва "Южен поток" в България, ще бъде разпределено поравно между България и Русия - 50 на 50, уточни Станишев и допълни, че регистрацията на компанията ще стане в България. Досега Русия държеше да притежава 51% - нещо, което България отхвърли.

Правителството е упълномощило министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров да подпише споразумението за "Южен поток".

Веднага след като стана ясно, че споразумението ще бъде подписано, Петър Димитров съобщи, че руската страна е предложила да поеме ангажимент да задоволи изцяло допълнителните потребности от газ на България. "Ние не го поискахме, предвид на това, че разчитаме и на алтернативни източници и не бихме желали да се обвързваме едностранно с такава зависимост", каза той.

Министърът подчерта, че "Южен поток“ е факт след персонални разговори с руския президент Владимир Путин. "Българският интерес е отстоян и нямаме основание да се безпокоим от резултата, който беше постигнат", заяви още Петър Димитров.

Трасето за пренос на газ "Южен поток"
ще бъде построено от руския газов монополист "Газпром" и италианската енергийна компания Eni. Това е вторият газопровод, който ще минава по дъното на Черно море след проекта "Син поток", който снабди Турция с руски газ. Предвижда се газопроводът да достига българския бряг и оттам да се разклонява на северно и южно трасе. Северното ще пренася руски газ до Румъния, Унгария, Словения и Австрия, а южното - до Гърция и Италия. "Газпром" и Eni ще имат равно участие в проекта - 50:50. Строителството ще осъществи смесеното дружество между Eni и "Газпром" - Saipem, което участва и в строителството на "Син поток". Съоръжението ще е дълго 900 км и на места ще достига дълбочина 2 километра. През газопровода годишно ще минават около 30 млрд. кубически метра газ. Прогнозната стойност на съоръжението е между 8 и 10 млрд. евро. Преди време източници, близки до експертите, които подготвят споразумението съобщиха, че финансирането ще бъде "на паритетни начала".

Припомняме ви, че преди дни премиерът каза, че споразумението няма да бъде подписано, защото все още съществуват редица спорни въпроси по него между България и Русия, като например собствеността на тръбите, които ще преминават през България, и допълнителните количества газ за страната. Тогава Станишев каза, че нито едно споразумение в енергийната сфера няма да бъде подписано на всяка цена.

"Днес се сложи началото на реализацията на проекта Южен поток", заяви в София ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от БГНЕС. "Днес в Швейцария е регистрирана руско-италианска фирма между "Газпром" и Eni за работата по проекта. Днес сключихме и споразумението с България, което е в съотношение 50 на 50. Днес ще завършат и преговори по "Южен поток" със Сърбия, но повече подробности не бих могъл да кажа за това", обясни Милер. Специално за подписването на споразумението у нас е изпълнителният директор на Eni Пауло Скарони.

Постигнатото споразумение между България и Русия предизвика интереса на световните информационни агенции.

България подкрепи строежа на газопровод, който вероятно ще укрепи монопола на Москва на европейския газов пазар, предаде ВВС. Българското правителство одобри изграждането на газопровода, който ще минава през територията на страната и ще свърже Русия с южната част на Европа, пише британската медия.

Работата по изготвянето на документа продължи до късно снощи, съобщава руската агенция "Новости". "В резултат на постигнатите споразумения правителството даде мандат на енергийния министър Петър Димитров да подпише споразумението", са думите на българския министър председател Сергей Станишев, пише "Новости". Днес той се срещна с Дмитрий Медведев, посочен от Путин като следващия президент на Руската федерация.

Споразумението беше постигнато по време на двудневната визита на руския президент Владимир Путин в България, коментира AFP. Проектът „Южен поток" е конкурент на европейския газопровод „Набуко”, който цели да свърже Централна Азия и Европа, минавайки през Каспийско море. България ще се опита да се възползва от стратегическата си позиция и да се облагодетелства от транзитните такси и от двата проекта, обяснява още агенцията. Руската държавна компания "Газпром" и италианската Eni подписаха договор за съвместно предприятие за проектиране на Южен Поток, припомня AFP.

България изглади различията си с Москва и се съгласи да подпише спорното споразумение за „Южен поток”, се казва във водещ материал на Reuters. Проектът ще струва 10 млрд. евро и ще бъде изпълнен от съвместно предприятие на "Газпром" и Eni. Бъдещето на този газопровод доскоро беше неясно, тъй като България, като член ЕС, поиска мажоритарен дял в проекта. След преговорите България ще получи 50% от газопровода, минаващ през територията на страната, коментира още Reuters. „Така мястото на страната на енергийната карта на Европа е гарантирано”, заявява българският премиер Станишев, отбелязва агенцията.

Днес сутринта президентът на Руската федерация, който е на двудневно официално посещение у нас по покана на българския си колега Георги Първанов, беше официално посрещнат с церемония пред храм-паметника "Александър Невски".

По-късно между България и Русия, в присъствието на държавните глави на двете страни Георги Първанов и Владимир Путин, бяха подписани 8 споразумения, сред които и това за газопровода "Южен поток".




Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...