Подпомагат собствениците на гори, пострадали при пожари

05.09.2012 | 12:39
по статията работи: Теодора Пенева
С европейски средства изгорелите площи ще се презалесяват
Подпомагат собствениците на гори, пострадали при пожари

 

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще подпомага собствениците на горски площи, пострадали при пожари. Това информираха от пресцентъра на земеделското ведомство.

Програмата ще обхване физически лица, еднолични търговци и юридически лица, собственици на гори, както и държавни горски стопанства, държавни ловни стопанства, дирекции на национални паркове, научноизследователски горски стопанства, управляващи гори и земи от държавния горския фонд. Дирекция "Развитие на селските райони" (РСР) към МЗХ ще оказва методологическа помощ при изготвянето на проектни предложения на собствениците.

За възстановяването на горските площи, пострадали при пожари, бенефициентите могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по мярка 226 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. - "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане  на превантивни дейности".

Проектите могат да включват три групи дейности – почистване на площи в пострадали гори след тяхното изкуствено или естествено възобновяване; създаване и подобряване на депа за съхранение на дървесина, добита от гори, които са пострадали от неблагоприятни природни въздействия, както и презалесяване на засегнатите гори. Презалесяването включва изготвяне на технологичен план, почвоподготовка, закупуване на необходимите семена или фиданки за залесяване, транспортирането и временното им съхранение и  тяхното засаждане или засяване.

Финансовата помощ е в размер 100% от допустимите  разходи по проекта. Минималният размер на допустимите разходи представлява левовата равностойност на 1000 евро (1955.83 лв.), а максималният – левовата равностойност на 300 000 евро (586 748.86 лв.).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...