Хората, които пият по две или повече подсладени газирани или не безалкохолни напитки на седмица, са с по-висок риск да се разболеят от рак на панкреаса, алармират учени, цитирани от Reuters. Този тип раково заболяване не се среща много често, но пък смъртността от него е най-високата, допълват анализаторите.
Проучването е обхванало над 60 хил. души в Сингапур. Наблюдението е продължило 14 години. През този период 140 души са се разболели от рак на панкреаса, като при хората, пиещи газирани напитки, рискът да се разболеят е с 87% по-висок Данните показват още, че хората, които пият плодови сокове, нямат повишена склонност към развитието на раковото заболяване.
"Високото съдържание на захар в напитките повишава нивата на инсулин в тялото и вероятно по този начин се свързва и с развитието на болестта", коментират учените от Университета в Минесота. Сингапур е страна с добра здравна система и добро финансово състояние, така че данните могат да бъдат пренесени и за всяка западна държава, смятат още те.
Не всички учени обаче са толкова категорични с оценката си. Дори и това изследване да открива повишен риск, анализите се базират на много малък брой случаи и не е ясно дали има връзка или не с пиенето на безалкохолни подсладени напитки, обясни Сюзан Мейн от Раковия център към Университета в Йеил. Пиенето на подобни питиета в Сингапур е свързано и с други вредни навици като пушене и хранене с червено месо, което изследователите не могат да контролират, смята тя.
Друго проучване пък показа, че именно консумацията на червено месо увеличава риска от развитието на най-смъртоносната форма на рака.
Годишно около в света се диагностицират около 230 хил. случая на рак на панкреаса. В САЩ броят им е малко под 38 хил., а 34 хил. годишно умират от това тежко заболяване.