Внос на яйца от Полша със съмнително ниска цена подбива пазара на българската продукция в навечерието на Великденските празници, съобщи в ефира на Дарик радио собственикът на птицефермата в
Асеновград Андрей Павлов.
Той посочи, че част от партидите влизат в страната на 14 стотинки, въпреки че в бюлетините от европейските пазари средните стойности са по-високи дори от тези на българските ферми, които продават на
едро по 18 стотинки. Освен това, в хипермаркетите се продават и други партиди полски яйца на цена от 24-25 стотинки.
Има 2 обяснения за необосновано евтините партиди – или е избегнато плащането на ДДС, или яйцата са вкарани у нас за преработка, а излизат на пазара като стока за прясна консумация, каза Павлов.
Браншовата асоциация на птицевъдите е подала сигнал до компетентните органи, които вече извършват проверки за качеството на вносната продукция и за плащането на данъци по веригата на
доставките.
За пръв път от години собствениците на кланици в Пловдивско не се оплакват от недостиг на агнета, с което обикновено мотивират увеличението на цената на продукцията си с 1-1,50 лв. точно преди
празниците. За 9,50 на килограм с ДДС се търгува в момента на едро цяло изчистено агне и продавачите обещават да не вдигат цените в последните 2-3 дни преди Великден, когато търсенето е най-голямо.
Големите магазини пък въвеждат промоции на месото за празничната трапеза от утре.