Получаваме газ и през Гърция

29.05.2014 | 15:35
по статията работи: Мина Стойчева
Има алтернатива за доставки от Азербейджан
Получаваме газ и през Гърция

Гърция ще трансферира природен газ към България. Това стана ясно, след като от газопреносната компания „ДЕСФА“ потвърдиха завършването на газовия интерконектор при град Сидерокастро, предаде БНР. Населеното място се намира на 12 км. от границата с нашата страна. Стойността на проекта възлиза на 3,5 млн. евро.

Конекторът ще създаде възможност за алтернативен източник на ресурса за българската държава. Доставчикът на природен газ по него в момента е „Газпром“. Съоръжението позволява смяната на посоката на подаване на горивото, като България ще може да внася синьо гориво от Азербейджан, след като Трансадриатическия газопровод бъде пуснат в експлоатация. Друг алтернативен източник за доставки на горивото е хранилището на остров Ревитуза.

Вече има и готов проект за връзка между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Планът на „ДЕСФА“ е да се засили енергийната комуникация между двете държави, като според техни специалисти това ще позволи на България да е по-независима от доставките на руски газ.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...