Пореден спад на БФБ-София – SOFIX доближава ново дъно от 600 пункта

08.10.2008 | 15:13
по статията работи: econ.bg
Първа инвестиционна банка АД изненадващо отбелязва ръст втора поредна сесия
Пореден спад на БФБ-София – SOFIX доближава ново дъно от 600 пункта


Кризата на пода на Българската фондова борса продължава и нещо повече стойността на най-стария индекс SOFIX вече доближава ново психологическото дъно от 600 пункта. На подобни стойности не сме били свидетели от години.

След спад от 7.49% SOFIX приключи сесията на ниво 605.59 пункта. Само една компания от общо 20, вписани в тесния индекс на борсата, приключиха сесията на положителна територия.

Изненадващо Първа инвестиционна банка АД (5F4) се оказа единствената компания, приключила сесията на положителна територия. Акциите на банката поскъпнаха с 1,67% до цена 3,35 лева.  Но и днес оптимизмът не беше споделен от инвеститорите на останалите банки, част от SOFIX. Българо-американска кредитна банка АД (5BN) загуби над 24 на сто от пазарната си капитализация и по този показател това е най-големият губещ сред blue-chip компаниите днес. Акциите на банката се търгуваха за 22 лева.

Книжата на инженеринговата компания Енемона АД (Е4А) пък достигнаха до цена 8,60 лева. Понижението е с повече от 15%. С 9,32% пък поевтиняха книжата на

Широкият индекс BG40 приключи деня на ниво 155,93 пункта. Стойността на индекса намалява с 5,65 на сто.

Негативно е представянето и на останалите два индекса на борсовата търговия у нас. BGREIT достига до 67,97 пункта, понижавайки стойността си с 1,18 на сто. Движението на BGTR30 също е рязко надолу – с 5,15% до ниво 414,45 пункта.

Общият оборот на борсата днес е 16,438 млн. лева.

Оптимизъм липсва и при търговията с компенсаторни инструменти днес. Цената на жилищните компенсаторни записи се срина – с 13% до цена 0,26 лева. Сделки с компенсаторни записи се извършваха на ниво 0,27 лева, като стойността им е с 10% по-ниска спрямо миналата сесия. По-ограничени са загубите при търговията с поименните компенсационни бонове – понижението е с почти 4% до цена 0,27 лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...