Португалия въвежда нови сериозни икономически ограничения

08.04.2013 | 11:55
по статията работи: Елица Елефтерова
Целта е да не се стига до нов спасителен заем за страната
Португалия въвежда нови сериозни икономически ограничения

След като Конституционният съд в Португалия обяви части от бюджета на страната за противоконституционни, министър-председателят Педро Пасос Коелю заяви, че ще трябва да се направят други дълбоки съкращения. Премиерът е заявил, че бюджетите за социалното осигуряване, здравеопазването, образованието и публичните предприятия ще бъде орязани.

Това ще позволи на страната да избегне получаването на втори спасителен заем от еврозоната, посочи той. Европейската комисия (ЕК) предупреди държавните управници да не се отклоняват от условията по текущия спасителния заем. Според ЕК провеждането на съгласувана програма е предпоставка за по-нататъшна помощ на Португалия, съобщава “Би Би Си”.

"Всяко отклонение от целите на програмата, или тяхното предоговаряне, в действителност ще неутрализира вече направените усилия на португалските граждани", се казва в изявление.

Португалският Конституционен съд отмени икономиите от над 1 млрд. евро, които дясноцентриското правителство беше обявило, че са необходими, за да бъдат изпълнени условията на съществуващия спасителен план.

В изявление към нацията в неделя вечерта, премиерът Пасос Коелю многократно използва израза "национално бедствие", за да опише ситуацията на Португалия. Той заяви, че отмяната на съкратените премии за работещите в публичния сектор и пенсионерите - което е около 7% от годишния им доход - означава, че трябва да се намерят алтернативни спестявания или държавата отива към нужда от втори спасителен заем.

Правителството ще направи всичко по силите си, за да не се налага да моли европейските си партньори за по-голяма помощ. Тъй като увеличаването на данъците не подлежи на обсъждане след безпрецедентно заложеното им вече увеличение в бюджета, единствената възможност е да се направят допълнителни съкращения при други обществени услуги, посочва премиерът.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...