Португалия се разделя със спасителната програма през май

15.01.2014 | 15:00
по статията работи: Симеон Досев
През последните години страната получи 78 млрд. евро от международните кредитори
Португалия се разделя със спасителната програма през май

В Португалия са убедени, че страната ще напусне успешно спасителната си програма на 17 май тази година, но икономическото възстановяване все още не е приключило. Това заяви държавният секретар по европейски въпроси Бруно Макаеш, цитиран от „Си Ен Би Си“.

„Това беше един много дълъг процес и всъщност не съм сигурен, че искаме да говорим за „успех“ - безработицата все още е много висока, а хората пострадаха значително от него, но ние направихме каквото беше необходимо“, сподели той, допълвайки, че все още не са ясни точните условия, при които страната ще излезе от спасителната програма на стойност 78 млрд. евро.

„Важно е да изчакаме новините относно растежа през 2014 г., които ще станат ясни през следващите месеци и да видим дали икономическото възстановяване е устойчиво“, каза още Макаеш.

Коментарите на държавния секретар идват в момент, в който Португалия - една от най-сериозно пострадалите от икономическата криза страни, се опитва да докаже, че вече не се нуждае от международна финансова подкрепа.

През миналата седмица страната емитира 5-годишни облигации в опит да демонстрира способностите си да финансира сама дълговете си.

Ръководителят на държавната агенция, управляваща публичния дълг, заяви тогава, че е доволен от успеха на аукциона, който е първи за Португалия от осем месеца насам.

През ноември правителството на страната одобри новия бюджет, който включва по-строги ограничения на разходите, целящи заздравяване на икономиката. Очаква се данните за 2013 г. да покажат свиване на БВП с 1,8%, но Евростат прогнозира ръст от 0,8% през тази година и 1,5% през следващата.

В последните години правителството се сблъска с постоянно недоволство от мерките на строги финансови ограничения, като основното противопоставяне дойде от бизнес средите, съюзите на работниците и Конституционния съд.

Въпреки това според Макаеш Португалия се е справила добре с икономическото преструктуриране, въпреки че високата безработица в размер на 15,5% през ноември 2013 г., остава ключов приоритет за по-нататъшното възстановяване.

Държавният секретар изтъкна, че в момента икономиката на страната се базира главно на износ, който се равнява на 42% от БВП, спрямо 28% преди 5 години.

Според него приоритетите в момента са намаляване на безработицата, главно сред младите хора. Младежката безработица продължава да расте, достигайки 36,8% през ноември спрямо 36,5% през октомври. От изключителна важност е и привличането на чуждестранни инвестиции.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...