Потвърден е дългосрочният рейтинг на България

04.12.2016 | 08:20
по статията работи: econ.bg
Като ограничаващ фактор при оценката се посочва нестабилната политическа перспектива, пораждаща риск от блокиране на структурните реформи
Потвърден е дългосрочният рейтинг на България
Снимка: БГНЕС

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България 'СBBB-' в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива.

Потвърдени са и таванът за рейтинг на страната 'ВВВ+', както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута 'F3' съобщава пресцентърът на Министерството на финансите, цитиран от БТА.

В положително отношение рейтингът е подкрепен от доброто състояние на публичните финанси и от благоприятното развитие при външните финанси на България, се казва в информацията.

Като ограничаващ фактор при оценката се посочва нестабилната политическа перспектива, пораждаща риск от блокиране на структурните реформи.

"Fitch" прогнозира среден реален растеж на БВП от 2,8 на сто за 2017-2018 г., който е ревизиран нагоре от 2,4 процента - прогноза от преди шест месеца.

Изпълнението на бюджета е благоприятно за 2016 г. и от агенцията прогнозират дефицит от 0.9 на сто на начислена основа, вместо първоначално планирания дефицит от 1,9 процента, информира МФ.

Рейтингът на страната е подкрепен и от положителното развитие на външните финанси. Продължаващият излишък по текущата сметка през последните години и високото равнище на международните валутни резерви осигуряват стабилност на валутния борд.

Fitch посочват факторите, които индивидуално или колективно биха предизвикали повишаване на оценката за рейтинга - по-силен потенциален растеж на БВП и ускоряване на процеса на конвергенция; продължаващо подобряване във външните финанси на страната; фискална консолидация, която поддържа стабилността на публичните финанси. 

Според агенцията основните рискови фактори, които индивидуално или колективно могат да предизвикат негативни действия по рейтинга, са материализиране на условните задължения на държавата, свързани с държавните предприятия и/или банковия сектор, и по-висок бюджетен дефицит, който ще се отрази в бързо нарастване на публичния дълг. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 29.10   539 пр.н.е. – Персийският цар Кир II Велики, със завладяването на Вавилон издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир. 1859...