Потребителите очакват нови такси върху заемите заради промени в законодателството

21.07.2014 | 17:05
по статията работи: econ.bg
От 23 юли влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит
Потребителите очакват нови такси върху заемите заради промени в законодателството

Потребителите у нас очакват, че ще бъдат въведени нови такси върху заемите след влизане в сила на промените в Закона за потребителския кредит (ЗПК). Голяма част от тях смятат, че измененията ще доведат до покачване на лихвите. Това показва проучване на финансовият портал „Моите пари“. В него са включени мненията на общо 182 души.

70% от тях вярват, че банките със сигурност ще въведат нови такси. 20 на сто пък са на противоположния полюс и смятат, че всички такси ще отпаднат.

40% от анкетираните са убедени, че промените в ЗПК ще предизвикат увеличаване на лихвите по заемите. Част от тях (21 на сто) са на мнение, че промени в това отношение няма да има, а други (20 на сто) смятат, че промени ще има и те ще бъдат положителни. 13% от хората, които са се включили в запитването, не предвиждат никакви промени в условията на отпусканите кредити.

По отношение на общата цена на кредитите след влизането в сила на измененията в ЗПК, голяма част от анкетираните (46%) са на мнение, че няма да има промени по този параграф. 26 на сто пък очакват поскъпване на заемите. Приблизително толкова са и хората (24 на сто), които са настроени оптимистично и смятат, че ще има поевтиняване. 

Припомняме, че в началото на годината бяха предложени изменения в Закона за портебителския кредит. В тях се включваше идеята за отпадането на таксата за предсрочно погасяване на ипотечните кредити. Друга точка е свързана с това да няма такси, когато заемът се изплаща със собствени средства, а когато това става със заем - такса ще се начислява само за първата година на кредита.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...