Почти 120 общини ползват иновативен софтуер за местни данъци и такси

24.04.2012 | 12:22
по статията работи: Александър Димитров
"Матеус" се стреми да централизира информацията и да създаде единен интерфейс за работа с данъчните служби
Почти 120 общини ползват иновативен софтуер за местни данъци и такси
Снимка: Sxc.hu

Вече общо 118 общини ползват софтуера за обработка на местни данъци и такси „Матеус“. Продуктът е разработен от „Информационно обслужване“ АД, а негов поръчител е Министерството на финансите (МФ). Той ще се предоставя безплатно на местните власти.

Софтуерът отговаря на целите, поставени от МФ, които са свързани с намаляването на разплащанията в брой и има възможностт да обработва плащания и чрез ПОС терминали. „Матеус“ се стреми да създаде единен и модерен интерфейс за работа в общинските данъчни служби и позволява на общинската администрация да улесни комуникацията с клиентите си, както и да подобри обслужването.

Към текущия момент софтуерът позволява администриране само на местните данъци и такси, като към системата е разработено и уеб базирано приложение. То позволява онлайн проверка на задълженията на данъчно задължено лице към съответната община.

Сред плюсовете на употребата на „Матеус“ са лесното адаптиране и поддържане на регистър на гражданите, регистър и обработка на документи и декларации, задължения и плащания, както и осчетоводяване и отчетна дейности.

В новата система има вграден единен регистър на данъчно задължените лица и е създадена връзка между физическото лице и собственик на ЕТ. Според предстоящото интегриране със служби като ЕСГРАОН, Търговски регистър и Регистър БУЛСТАТ, „Матеус“ ще се превърне във важна част от електронното управление в България.

В периода на тази и следващата година (2012-2013), МФ планира въвеждането на:

 • Директен дебит – възможност за заявка на директен дебит към дадена банка и автоматичното плащане на задълженията на лицето, подало това искане;

 • Директни услуги през сайтовете на банките – възможност за проверка и online плащане на задължения чрез виртуалните портали на банки

 • Онлайн плащания - погасяване на задължения с кредитни и дебитни карти през Интернет;

 • Подаване на декларации, обработка и връщане на обратен отговор на подателя за статуса на приетия документ;

 • Управление на контролно-ревизионната дейност;

 • Управление на дейностите по вземанията.

В бъдеще системата ще разполага и с модул, който поддържа централизирана информация за задължения п оместни данъци и такси в общините на страната. В него ще има данни за ползвани облекчения в различни общини и възможност за достъп с електронен подпис или ID.

Централизираната структура на информацията ще позволи преглед на задълженията за данъчно задължени лица във всички общини в страната. „Матеус“ е базирана на облачните технологии.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Зимна приказка
 • Зимна приказка
 • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.05   17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват...