По какви проекти ще работи тази година пътната агенция

13.01.2011 | 10:29
по статията работи:
До края на месеца стартират процедурите за строител на лотове 1 и 4 на магистрала "Струма". "Люлин" трябва е готова през май
По какви проекти ще работи тази година пътната агенция

През 2011 г. ще се проведат конкурси за строителство на пътища за над 500 млн. евро. За 7 лота се очаква Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да обяви търгове за изпълнители, пише в програмата на ведомството.

Общо 35 компании са проявили интерес да изграждат пътя от Оризово до Димитровград, който е лот 1 от аутобана (AM "Марица - бел.ред.), и са купили документация за участие в търга. От тях 19 кандидата са български фирми, а 16 - чужди, съобщиха от пресцентъра на пътната агенция. За лот 2, които обхваща отсечката от Димитровград до Харманли, 10 български компании и 8 чуждестранни фирми са купили книжа за конкурса. По този начин кандидатите да изграждат аутобана стават 53 досега, информира вестник "Класа".

Крайните срокове за закупуване на документация за двата лота обаче още не са изтекли - те са съответно 7 и 25 февруари. Предложенията на строителите за отсечката от Оризово до Димитровград се очакват не по-късно от 17 февруари и до 9 март за лот 2. Едновременно с процедурата за избор на изпълнител в АПИ се провежда и търгът за строителен надзор. Около 209 млн. евро се очаква да струва изграждането на магистрала "Марица". Част от финансирането за обекта (около 160 млн. евро) е осигурено по линия на Оперативна програма "Транспорт", а останалата част - близо 50 млн. евро, се осигурява от държавата. По план 66-те км магистралата трябва да бъдат готови през юни 2013 г.

До края на този месец ще започнат и процедурите по конкурсите за лот 1 (Долна Диканя - Дупница) и лот 4 (Сандански - Кулата) на магистрала "Струма". Очаква се строителните компании изпълнители да станат известни през май.

Според предварителния график на агенцията строителството на отсечките трябва да започне през лятото. Тогава ще бъде направена първа копка на лот 1, който свързва Долна Диканя и Дупница и е с обща дължина 16,8 км, и на лот 4, който включва трасето между Сандански и Кулата - 15 км.

Средствата, предвидени за изграждането на двата участъка, са около 120 млн. евро. Тръжната документация е изпратена за съгласуване в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което е управляващ орган на оперативната програма. За лот 2 от магистралата, който включва трасето от Дупница до Благоевград, има подадено задание за изработване на технически проекти. Най-дългият участък от пътя - Благоевград до Сандански (67 км), все още е на инженерингов етап.

Още 3 конкурса за изграждане на пътища трябва да бъдат обявени през тази година. Съвсем скоро се очаква да бъде обявен търгът за 28 км от трасето, което свързва Кърджали с Подкова. 32 млн. евро са предвидени за строителството му по европрограмата. От АПИ обясниха, че отчуждителните процедури по основното трасе вече са приключили. В момента се отчуждават земи и имоти, които трябва да осигурят съпътстващата инфраструктура. Тръжната документация и за проекта в момента се съгласува в транспортното министерство.

Връзката на магистрала "Хемус" със столичния Околовръстен път в момента се стопира от три концесии за добив на строителни материали. С решение на правителството в началото на ноември площите на тези кариери бяха намалени. 32 млн. евро са заделени за изграждането на връзката от 8,5 километра по ОП "Транспорт".

Промяна на трасето ще бъде направена по проекта за модернизация на пътя от Враца до Ботевград, защото той се пресича от съоръжения на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Проблемите вече са отстранени и предстои да започне преработването на вече одобрения доклад за оценката за съответствие на околната среда по проекта, казаха от пътната агенция. 85 млн. евро се очаква да струва реконструкцията на пътя.

Завършват "Люлин" и "Тракия"


През май трябва да бъде завършено строителството на магистрала "Люлин". Изпълнител е турската фирма "Мапа дженгиз". Строителството на 19 км трасе струва 185 млн. евро. Средствата за изграждането на аутобана са отпуснати по програма ИСПА.

През януари 2013 г. трябва да бъде завършена магистрала "Тракия". Изпълнител е обединение "Магистрали Трейс", каето спечели строителството на лот 2 в участъка от Стара Загора до Нова Загора. Гръцката фирма "Актор" даде най-ниската ценова оферта за изграждането на лот 3 от Нова Загора до Ямбол. Последният лот се изгражда от сдружение "Тракия 4 ", в което влизат 9 български компании.

Общата дължина на трасето е 116 км и трябва да бъде изградено за над 220 млн. евро без ДДС. 85% от средствата на строителството са отпуснати по ОП "Транспорт", а останалите 15% са държавно финансиране.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...