По-лесен достъп на европейски строителни консултанти

22.08.2012 | 15:32
по статията работи: Петя Бързилска
Консултантите в областта на строителството ще могат да работят еднократно за определен строеж на територията на България
По-лесен достъп на европейски строителни консултанти
Снимка: Булфото

Правителството прие промени в Наредбата за условията и реда за издаване на лицензи на консултанти за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти или упражняване на строителен надзор, съобщиха от Министерски съвет (МС).

С промените се дава възможност на лицата, които упражняват тези дейности по законодателството на друга държава-членка на ЕС или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, да могат да ги изпълняват и на територията на България временно и еднократно за определен строеж въз основа на удостоверение, издадено от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

С постановлението се определя и срокът на валидност на удостоверението – до въвеждане в експлоатация на строежа, но не по-дълъг от срока по документа, издаден от компетентен орган на държава-членка на ЕС или на страна по Споразумението за ЕИП.

Предвидено е създаването на отделен публичен регистър за тях.

Основните очаквани резултати от прилагането на допълнението в наредбата са свързани с преодоляване на пречките при свободното движение на консултантски услуги в областта на строителството.

Също така се цели улесняване упражняването на дейностите по оценяване на съответствието на инвестиционните проекти или строителния надзор, когато лицата ще упражняват консултантска дейност временно и еднократно за определен строеж.

С новите условия ще бъде намалена и административната тежест за заявителите на услуги.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Джак Балма и Мишел...