Правителството предлага промени в Закона за пътищата

12.01.2011 | 13:35
по статията работи:
Целта им е повишаване на пътната безопасност
Правителството предлага промени в Закона за пътищата

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата. С него се въвеждат основните изисквания от Директива 2008/96/ЕО за управлението на безопасността на пътните инфраструктури, съобщи пресслужбата на кабинета.

Четири са основните инструменти за това:

  • оценка на въздействието върху пътната безопасност, с която се извършва стратегически сравнителен анализ на въздействието на нов път или на съществено изменение на съществуващата мрежа върху безопасността на пътната мрежа;
  • одит за пътна безопасност, с който се осигурява независима, подробна и систематична проверка за техническа безопасност, свързана с проектните характеристики на пътен инфраструктурен проект, която обхваща всички етапи от планирането до въвеждането в експлоатация;
  • управление на безопасността на пътната мрежа с оглед осигуряване категоризиране на безопасността на пътната инфраструктура и установяване и класифициране на участъци с висока концентрация на произшествия от пътната инфраструктура;
  • периодични инспекции за безопасност по време на експлоатация с оглед извършване на проверки на характеристиките и недостатъците, за които се налага постоянна поддръжка от съображения за безопасност.

В изпълнение на директивата, на Агенция „Пътна инфраструктура" се възлага планирането и възлагането на оценки на въздействието върху пътната безопасност и на одити за пътна безопасност на съответния етап от планирането, инвестиционното проектиране при предварителното въвеждане в експлоатация на пътя и при неговата начална експлоатация. АПИ, също така, ще одобрява план за пътна безопасност и докладите на одиторите за пътна безопасност и ще взима съответните решения за всяка конкретна пътна инфраструктура. Агенцията ще води публичен регистър на одиторите за пътна безопасност, ще извършва периодични инспекции на пътната инфраструктура с оглед установяване на несъответствията на свързаните с пътната безопасност характеристики и предотвратяването на пътнотранспортни произшествия на пътищата от републиканската пътна мрежа в експлоатация.

Цел на законопроекта е и хармонизиране на законодателството ни с изискванията и принципите, приети в ЕС и отнасящи се до въвеждането на нов образец на сертификатите за съответствие с техническите изисквания и техническа изправност за всички пътни преводни средства с двигатели „ЕВРО 3, 4 и 5".

С цел повишаване на контрола и избягване на злоупотребите, се предвижда задължение собственикът или ползвателят на пътно превозно средство собственоръчно да вписва в указано поле на винетния стикер регистрационния номер на пътното превозно средство. Предвижда се и ред за доказване валидността на винетния стикер в случай на смяна на регистрационния номер на автомобила.

Регламентира се задължение за длъжностните лица на Агенция „Митници" да извършват продажба на винетни стикери на преминаващите пътни превозни средства през граничните контролно-пропускателни пунктове, където таксата може да бъде заплатена и в евро.

С промените се предвижда засилване на контрола по прилагането на винетната система и завишаване размерите на налаганите санкции на физически и юридически лица по Закона за движението по пътищата.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....