Изба за 2 млн. лв. вдигат във великотърновското село Церова кория фирмите “Капински" и “Био христ”. В нея ще се прави вино от лозовите масиви на двете фирми. Ще се наливат червени и бели вина с
деклариран географски произход.
Годишният капацитет на избата е разчетен за 600 хил. литра годишно, обявиха инвеститорите Красимир Гърдев и Радослав Владев. Виното ще бъде предназначено за вътрешния пазар и за износ чрез “ЦБА
Интернешънъл”, пише
в ."Янтра Днес" .
В Церова кория е най-голямото младо лозе в региона. Двете фирми са създали 1060 дка лозов масив върху собствена и арендована земя. По Програма САПАРД на Държавен фонд “Земеделие” са отпуснати 1,3
млн. лева, а общата инвестиция в проекта е близо 4 млн. лв. Засадени са 420 хил. лозички от сортовете “Каберне совиньон”, “Мерло”, “Пино ноар”, “Шардоне” и “Траминер”. Лозичките са от разсадника
“Хубер и Крап” в Германия. Очакваният среден добив е 600 кг/дка.
"Преди 3 г. лозето беше пустош и трънаци, а сега масивът се простира на 2,5 км дължина", обясни главният агроном Петко Петков, под чието ръководство се извършва агротехническият контрол. За да се
обходи лозето от първия до последния ред, трябва да се изминат 410 км. Между 420-те хиляди лозички са набити 110 хил. кола, опъната е 120 т подцинкована тел.
“Капински” има арендовани 1000 дка земя в землището на с. Пчелище, които граничат с новите масиви в Церова кория. Фирмата е инвестирала миналата година 150 хил. лв. в италианска лозарска техника
“Антонио Караро” , а в техника “Био христ” ще вложи около 200 хил. лв.